Mladi iz Šibenika na seminaru o održivom razvoju u Rudniku.

Datum objave: 9. lipnja, 2016.

Međunarodni trening o održivom razvoju “Seeds for sustainable development” na kojem je sudjelovalo 30 mladih iz šest europskih zemalja, održao se u  Rudniku, u Srbiji od 19. do 27. svibnja 2016. godine, u organizaciji udruženja “Ritam zdravlja” iz Novog Sada. Udruga Argonauta sudjelovala je kao partner na projektu, te je poslala na edukaciju troje mladih Šibenčana. Mladi iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Rumunjske, Hrvatske i Srbije tijekom devet dana treninga stekli su nova znanja i vještine namijenjene daljnjoj edukaciji mladih o principima održivog razvoja i načinima na koje svako može doprinijeti njegovom postizanju.

Održivi razvoj predstavlja razvoj koji omogućava sadašnjim generacijama da zadovolje svoje potrebe, bez ugrožavanja mogućnosti da buduće generacije zadovolje svoje potrebe. Donošenjem novih Ciljeva održivog razvoja od strane Ujedinjenih naroda, mladi su prepoznati kao nosioci promjena i ključni faktor za postizanje održivog razvoja i daljnjeg napretka ljudske civilizacije u pozitivnom smjeru.

U svrhu edukacije mladih koristile su se neformalne metode učenja. Za vrijeme svog boravka na Rudniku mladi su dio svojih aktivnosti posvetili čišćenju kulturno-povijesnog spomenika Misa. Pored uživanja u prirodi Rudnika, mladi su posjetili i Rudnik i flotaciju “Rudnik”, gdje su mogli saznati na koji način se ovo poduzeće trudi zaštiti okoliš i doprinositi održivom razvoju lokalne sredine.

O edukaciji najmlađih sudionici su saznali kroz posjetu osnovnoj školi na Rudniku i upoznali se s njihovim programom Zelene škole, a o pravoslavnoj vjeri i tradiciji upoznali su se u Manastiru Vraćevšnica. Posebno zanimanje izazvala je posjeta lokalnom obiteljskom gospodarstvu i degustacija više vrsta domaćih rakija.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island