Murterska eko patrola u potrazi za mikroplastikom.

Datum objave: 4. listopada, 2016.

Ovu subotu nastavili smo sa “Murterskom eko- patrolom”, jednom od aktivnosti započetom u projektu „Kornati- važno je o moru znati 3“. Eko- patrola ove godine broji 20ak članova viših razreda Osnovne škole „Murterski škoji“. Aktivnosti eko- patrole nadovezat će se na prošlogodišnje te će djeca ove godine imati priliku naučiti više o mikroplastici, meduzama i njihovom značaju, višekratnom utjecaju i statusu prirode, Crnom moru, globalnom zatopljenju, a sudjelovat će i u patroliranju gumenjakom po obali, promatranju dupina te mapiranju odlagališta otpada i dr.

Ovogodišnje aktivnosti započeli smo igrama kako bi se zagrijali za nove aktivnosti i upoznali se međusobno. Ove godine, eko- patrolu vodit će Argonautin tim zajedno s  EVS volonterkama Malgorzatom Serwatkom iz Poljske te Evom Lozano iz Španjolske. Nakon zabavnog dijela i upoznavanja novih patrolaša i voditelja, djeci je prezentirana tema –mikorplastika.

Mikroplastika predstavlja vrlo opasan oblik zagađenja te je na nju potrebno obratiti pažnju, posebno iz razloga jer ulazi u hranidbeni lanac pošto morskim organizmima mikroplastika izgleda kao hrana. Naime, radi se o sitnim česticama plastike koje se nalaze na površini mora ili se talože na morskom dnu, a često se mikroplastika taloži u oceanskim vrtlozima, takozvanim „otocima mikroplastike“. S obzirom na svakodnevnu sve veću upotrebu plastike, i problem mikroplastike u moru postaje sve veći.

Nakon pitanja i rasprave o temi u prostorijama udruge Argonauta, patrolaši su se uputili na Gradinu kako bi istražili ima li mikroplastike i u našem okolišu. Patrolaši su pronašli mikroplastiku na plaži i imali su priliku iz prve ruke naučiti kako je teško očistiti okoliš od iste, a usput su očistili plažu i od ostalog otpada.

S krajem radne subote, nije završio rad naših vrijednih patrolaša. Oni su dobili zadatak fotografirati sav plastični otpad koji proizvedu kroz period od tjedan dana. Sljedeću subotu, patrolaši će prezentirati svoje fotografije kolegama i zaključiti koliko plastičnog otpada proizvodi samo njihova grupa. Na ovaj način, podići će se svijest o količini plastičnog otpada kao i o nužnosti selektivnog odlaganja otpada.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island