Eko- patrola istražuje- koga i/ ili što treba zaštititi?.

Datum objave: 10. listopada, 2016.

Murterska eko-patrola je ovog puta započela osvrtom na prošlotjednu temu mikroplastika. Eko- patrolaši su cijeli tjedan sakupljali fotografije plastičnog otpada koji su stvorili u tjedan dana. Vidjeli smo da smo čak i kao pojedinci veliki zagađivači okoliša plastičnim otpadom. Naš otpad govori puno o nama samima i načinu našeg života, i stoga su patrolaši iskoristili ovu priliku kako bi istražili načine kako smanjiti količinu plastičnog otpada u svakodnevnom životu.

Plastični ali i druge vrste otpada imaju velik utjecaj na naš okoliš. Znanstvene studije pokazuju da broj ugroženih vrsta raste i da prirodna staništa ovih vrsta nestaju sve brže. Sve se ovo događa zbog različitih utjecaja: klimatske promjene, deformiteti, unesene strane vrste, kemikalije, UV-B zračenje a posebno utjecaj čovjeka kao najvećeg zagađivača uopće. Kako bismo spriječili nestanak staništa te spasili ugrožene vrste, mnoga područja prirode se zaštićuju.

Upravo je karizmatična priroda bila tema ovotjedne Eko- patrole. Patrolaši su kroz igru učili o zaštićenim područjima prirode te o zaštićenim i ugroženim vrstama. U prvoj igri svaka grupa je imala zadatak pripremiti kampanju o jednoj od ugroženih vrsta Jadranskog mora i uvjeriti druge da je baš to najvažnija vrsta koju treba zaštititi. Nije bilo lako odlučiti se koju vrstu treba zaštititi, što je bio dobar zaključak i ukazivanje na globalni problem zaštite biljaka i životinja.

Na Eko-patroli je bilo riječi o nacionalnim parkovima i parkovima prirode od kojih se neki nalaze u našoj blizini. Vrlo važno je znati kako se ponašati na tim područjima posebne zaštite, a posebno važno je podići svijest o važnosti zaštite ovih područja kako bismo ih sačuvali za buduće generacije.

Pomoću igre uloga patrolaši su istraživali kako se u zaštićenom prirodnom području smije ponašati, a kako ne. U grupama u kojima su jedni predstavljali zaposlenike nacionalnog parka, drugi turiste a treći zaštićene životinje imali su zadatak predstaviti svoje uloge u 2 različite situacije. Jako zanimljivo je bilo vidjeti kako patrolaši promišljaju i uvode pravila u njihov imaginarni nacionalni park. Također, shvatili smo kako je zapravo težak posao održavanja zaštićenih područja prirode. Stoga će se sljedeći puta ova tema nastaviti. Ovoga puta glavne uloge će imati zaposlenici Nacionalnog parka Krka. Posjetit ćemo park i u razgovoru sa zaposlenicima saznati više o menadžmentu parka, obvezama zaposlenika i ostalim važnim pravilima u parku.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island