Halloween u Argonauti.

Datum objave: 2. studenoga, 2016.

Ovu subotu eko- patrolaši su se okupili u malo drugačijem izdanju nego inače. Eko- patrola u popodnevnoj smjeni družila se i učila na posebnoj Halloween zabavi! Prostorija udruge Argonauta izgledala je poput špilje pune šišmiša, a upravo ovaj sisavac bio je glavna tema naše radionice. Nakon  edukativnog videa o ovom zanimljivom stvorenju, patrolaši su imali kratak kviz povezan s odgledanim videom. Tako smo naučili da su šišmiši jako korisna živa bića- oni jedu velik  broj insekata, a posebna poslastica su im komarci; njihovo malo tijelo jedan dio godine hibernira, a jako su osjetljivi na ljudski utjecaj. S obzirom da jedu velik broj insekata, korisni su ljudima iz više razloga- štite nas od dosadnih insekata a s druge strane pomažu biljkama, posebno drveću čiji su nametnici za šišmiše prava poslastica!

Na ovoj Eko patroli podsjetili smo i na našu slikovnicu „Šišmiš Vanja“ čiji je glavni lik šišmiš kornatskog kraja, a koja se može pronaći u Edukativnom centru za razvoj obale i otoka. Također, pričali smo i o NP Krka kojeg smo posjetili u posljednjoj patroli i upoznali se s njihovom manifestacijom Noć šišmiša, te doznali da na području NP Krka obitava čak 17 vrsta šišmiša.

Zabava je upotpunjena igrom kojom smo pokušali dočarati kako šišmiši love svoj plijen- eholokacijom. Eholokacija je vrsta sonara koja životinjama poput šišmiša  omogućuje orijentaciju u prostoru. Šišmiš emitira zvučne valove u prostor ispred sebe, valovi se odbijaju od prepreke i ovisno o vremenu koliko zvuku treba da se vrati, u glavi šišmiša stvara se slika prostora i položaj plijena koji se nalazi u njegovoj blizini. Ova igra nas je zabavila, ali i pokazala kako šišmiši zasigurno moraju biti jako dobrog sluha.

Ova zabavna subota završila je sa još nekoliko zabavnih igara, a kući smo otišli sa puno više znanja o ovoj maloj životinjici, jedinom letećem sisavcu!_dsc2019 _dsc2049 _dsc2060 _dsc2080 _dsc2086 _dsc2093 _dsc2097 _dsc2098 _dsc2107 _dsc2117 _dsc2128 _dsc2135

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island