Eko patrola istražuje termohalinsku cirkulaciju.

Piše: Sanja Kovačev — 10. studenoga, 2016.

 Tema ovotjedne radionice bila je termohalinska cirkulacija, a radionicama Eko-patrole su se po prvi puta ove godine pridružili i učenici petog razreda kojima smo zaželjeli dobrodošlicu! Zemlja i ocean su u nerazdvojno povezani i ovise jedno o drugom. Ako se jedan od ovih faktora promjeni, promjenit će se funkcioniranje cijelog sistema. Temperatura, vjetar, slanost samo su neki od elemenata koji utječu na vrijeme i klimatske uvjete.  Termohalinska cirkulacija je komponenta općeg strujanja oceana koja je kontrolirana razlikama u temperaturi i slanosti.  Jedan je od važnijih procesa i ima globalni utjecaj na kontrolu klime na Zemlji. Bez termohalinske cirkulacije, život na Zemlji ne bi bio isti ovome koji poznajemo. Cirkulacija smijenjuje morsku vodu s dubine s vodom s površine mora i obrnuto. Iako je ovaj proces relativno spor, velike količine vode se premještaju i pomiču toplinu i hranjive tvari duž cijelog svijeta. Ovaj kompleksan proces odlučili smo patrolašima prikazati kroz eksperimete, jer to je najbolji način za učenje.

Prvi eksperiment odnosio se na temperaturu vode. Kroz jednostavan pokus u akvariju s toplom i hladnom vodom, predočili smo kako se molekule vode ponašaju i kreću. Ovim eksperimentom dokazali smo da se molekule pokreću brže u toplijoj vodi, a sporije u hladnoj vodi. Drugim eksperimentom ispitali smo slanost  i gustoću vode. Da li je veća gustoća obične ili slane vode na sobnoj temperaturi ispitali smo pomoću jaja. Kako je jaje potonulo u običnoj vodi, a ostalo plutati u slanoj vodi, ustvrdili smo da slana voda ima veću gustoću. Trećim eksperimentom i kombinacijom različitih sastojaka poput meda, sapuna, vode, ulja i dr. pokušali smo objasniti što je gustoća. Poput pravih malih znanstvenika, patrolaši su se koristili laboratorijskim priborom i utvrdili koji od ovih sastojaka ima veću gustoću.

Važnost termohalinske cirkulacije i učenje o istoj bio je dobar uvod u europsku kampanju „Change Climate Change“ kojoj će se ovu subotu pridružiti i udruga Argonauta i  eko- patrola. Za ovu priliku pripremljen je otvoreni kviz u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani, a eko-patrolaši okušat će se kao voditelji timova.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka