Change Climate Change kampanja.

Datum objave: 12. studenoga, 2016.

Udruga Argonauta pridružila se kampanji “Promjeni klimatsku promjenu” sa svojim Otvorenim kvizom za djecu, mlade i odrasle u centru Murtera.

Akcija je provedena u subotu 12. studenog 2016. Tijekom akcije članovi Murterske eko-patrole potrudili su se da u kviz uključe svoje sumještane. Murterska Eko-patrola je grupa mladih koja aktivno sudjeluje u radionicama, izletima i akcijama povezanim s temama održivog razvoja, osobito zaštite okoliša, svake subote u jutarnjim satima. U radu s Eko-patrolom koriste se neformalne metode učenja. U aktivnosti ovog Otvorenog kviza upravo su članovi Eko-patrole postali mali lideri – vodeći svoju grupu zainteresiranih sumještana kroz kviz. Kviz su osmisle i vodile EVS volonterke Malgorzata Serwatka iz Poljske i Eva Lozano iz Španjolske uz potporu Sanje Tabori i Mariete Baričević, zaposlenica Argonaute.

Sudionici kviza bili su podjeljeni u grupe po temama: voda, energija i otpad. Timovi su imali set praktičnih zadataka koji su ih vodili do zadnjeg koraka – intervjuiranja mještana i prolaznika o njihovim stavovima prema klimatskim promjenama i dodjeljenoj temi.

Krajnji cilj svake grupe bio je izraditi poster o specifičnoj temi – te na zabavan i kreativan način naučiti nove činjenice i usvojiti ispravne stavove. Tijekom kviza kroz različite zadatke i pitalice sudionici su skupljali “rješenja” tj.odgovore koji su ih vodili dalje kroz ovu poučnu igru. Prvo su kroz zadatak grupe morale same dokučiti koja je njihova specifična tema – da li voda, energija ili otpad, a zatim su dobili lokacije idučih zadataka koje su bile skrivene u okolici: “Sljedeći zadatak skriven je pod palminim stablom.”  ili “Pažljivo pregledaj obalnu crtu.” I tako se aktivnost dalje razvijala.

Tim koji je imao specifičnu temu vode otkrio je koliku količinu vode koristimo u svakodnevnim aktivnostima i na koje ju načine možemo štedjeti. Tim “Energija” saznao je što su to “energetski vampiri tj. elektroničke naprave koje troše energiju i kada se ne koriste – kao što su kompjuteri na “stand by”-u ili punjači mobitela kada je mobitel već pun ali su još uključeni u struju. Sudionici su naučili da jednom kad znamo gdje nepotrebno odlazi energija možemo ju uštedjeti. Tim koji je imao temu otpada učio je kroz aktivnosti kviza o 3 održiva “R”: Reduce, Reuse and Recycle iliti Smanji, ponovo upotrebi i recikliraj!

Sudionici su osmislili pitanja koja će postaviti mještanima na koje naiđu – tako su  Murterini koje su našli po kafićima, restoranima, frizerskim salonima i u šetnji podjelili svoja iskustva i stavove. Također članovi Eko-patrole podijelili su i letke koje su sami izradili da bi promovirali odgovorno ponašanje spram okoliša u svojoj zajednici.

Na kraju su se timovi okupili skupa u veću grupu gdje su razmjenili informacije koje su saznali i raspravljali o problemu klimatskih promjena s točke gledišta teme koju je njihov tim imao. Razmjenili su iskustva i predložili konkretne akcije koje svaki pojedinac može poduzeti da bismo smanjili utjecaj klimatski promjena na naš planet.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island