Eko patrola u borbi s vjetrenjačama.

Datum objave: 29. studenoga, 2016.

Električnu energiju koristimo svakodnevno, a u situacijama kada nestane struje nađemo se u čudu- ne možemo puniti mobitele, sušiti kosu, prati odjeću u mašini za pranje rublja, pristupiti elektroničkoj pošti, gledati televizor itd. Na posljednjoj eko- patroli zapitali smo se odakle uopće ta nama vrlo neophodna energija dolazi?

Električna energija proizvodi se u posebnim postrojenjima koja se nazivaju elektrane. One žicama i kablovima dovode električnu energiju u naše domove. Da bi proizvela električnu energiju, većina elektrana koristi neobnovljive izvore energije poput ugljena, nafte i zemnog plina ili nuklearnog goriva. Jednom kad se ovi izvori potroše, više ih nije moguće nadomjestiti. Manji dio elektrana proizvodi energiju koristeći se energijom Sunca, vjetra, rijeka, mora, tople zemljine unutrašnjosti, vrući izvori vode te biljni i životinjski otpad. Ovo su obnovljivi izvori energije, stalno su prisutni u prirodi i ne možemo ih potrošiti.

Murterska eko- patrola istražila je prednosti i mane obnovljivih izvora energije, posebno sunčeve energije, vjetra, mora i vode. Zajedničko svim ovim obnovljivim izvorima energije je da su oni beskonačno dostupni, ne zagađuju okoliš a energija koju dobivamo je potpuno besplatna. Glavni nedostatak je što je postavljanje objekata za ove izvore energije još uvijek dosta skupo, a često se za smatra da pojedine elektrane narušavaju izgled okoliša. Spomenuli smo hidroelektranu Jaruga koja se nalazi u našoj blizini, kao i vjetrenjače koje su neki od patrolaša i posjetili.

Praktični dio radionice odnosio se na izradu anemometra. Anemometar je uređaj koji služi za mjerenje jačine vjetra i brzine strujanja zraka, a glavni dio radionice odnosio se na diskusiju na temu postavljanja vjetrenjača u Murteru. Dvije grupe, afirmativna i negacijska, istražile su prednosti i nedostatke ovih izvora energije te ih iskoristili za argumente koji dokazuju da oni imaju bolje razloge za/protiv postavljanja vjetrenjača. Diskusija je bila vrlo zanimljiva, a bolje argumente u ovoj diskusiji je priložila negacijska grupa.

Na kraju radionice, istražili smo primjere inovativnih načina korištenja obnovljivih izvora energije. Najviše nas je fascinirala eko- kapsula- kućica koja je potpuno samoodrživa i prilagodljiva na više obnovljivih izvora energije- vodu, vjetar i Sunčevu energiju.

_dsc2505 _dsc2506 _dsc2511 _dsc2516 _dsc2525 _dsc2534 _dsc2536

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island