Eko-patrola u gostima – MODRAVE!.

Datum objave: 20. ožujka, 2017.

Unatoč vjetrovitom vremenu – jakoj buri – u subotu 11. ožujka 2017. održana je akcija obnove suhozida na Modravama u organizaciji udruge “Modrave Murter-Betina” a u sklopu projekta “U masliniku maslina, a ne bor”.

Kroz ovaj projekt je uređen stari suhozidni poljski put “Modravica” u duljini od 500 metara. Put vodi od jadranske magistrale prema Vranskom jezeru, te je sada prilagođen prolazu osobnih automobila što prije nije bilo moguće.
Na radionici je obnovljeno 50 metara urušenog suhozida, a sudjelovalo je 30-tak volontera; članovi udruge Modrave Murter-Betina, EVS volonter Massimiliano Arosio i djelatnici iz udruge Argonaute, lokalno stanovništvo i učenici 6. razreda osnovne škole Murterski škoji, te članovi Argonautine Eko-patrole. Edukativni dio radionice osmislila je naša suradnica Ivana Marin u suradnji s voditeljicom službe Normom Fressel iz JU PP Vransko jezero.

Evo kako je bilo!

Znajući da ćemo subotnje jutro provesti radno u popravljanju suhozida, dan smo započeli opušteno uz igre. EVS Volonter Max je pripremio igre na hrvatskom te ih pokušao objasniti, a usput i naučiti malo hrvatskog jezika. Kada su se djeca razgibala uz igre došlo je na red da malo razgibaju i moždane vijuge. Uz animaciju Norma je, učenike 6. razreda su se upoznala s osnovama biljaka. Osvrćući se oko sebe shvatili su koliko nas biljaka zapravo okružuje, zašto neke imaju dlačice, neke mirisne cvjetove, a neke su pak neugledne ili bodljikave.

Da bi se još bolje upoznali s biljnim svijetom, podijelili smo ih u 4 grupe, a svaka od grupa je dobila fotografije biljaka koje su trebali pronaći u prirodi. Uz puno trčanja i izgrebanih ruku, neki od njih su uspješno pronašli sve biljke, a nekima to nikako nije polazilo za rukom. Ipak, sve biljke ne rastu na istom staništu, ali bitno da su dali sve od sebe. Sve biljke smo im pokazali, a oni su zatim trebali spojiti dobivene pojmove uz određene biljke. Trebali su tako koprivu spojiti s pojmom „Stavljala se kraj ognjišta da otjera grom“, divlju kupinu s pojmom „Plodovi su bogati vitaminom C i željezom te se preporučuju anemičnim osobama“ da se od zvjezdastih cvjetova gospine trave pripravlja ljekovito kantarionovo ulje itd. Dosta stvari su znali o biljkama, ali za neke su se jako iznenadili, svakako bilo je bitno da su naučili nešto novo!

Zagrijani i euforični dečki su jedva dočekali pomoći u izgradnji suhozida i naučiti nešto od svojih sumještana. Ostali su uživali u danu u prirodi, u branju cvijeća i pripremanju herbarija. Ipak, svima je bilo najdraže kada je došlo vrijeme ručka i kada su mogli ostaviti motike, rukavice i kamenje te se pridružiti zajedničkom ručku. Uz pljeskavice, ćevape, pogače i sokove jaz generacija se nije mogao osjetiti. Svi su disali kao jedno, umorni, ali sretni što su svojim zajedničkim radom ostavili nešto i za buduće generacije. Zajedničko druženje smo završili igrama sretni što smo uživali u zajedničkom druženju u prirodi.

Zahvaljujemo se udruzi Modrave Murter Betina na ugodnoj suradnji i pozdrav do sljedeće subote!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island