Eko-patrola: Savršeno nesavršeni!.

Datum objave: 29. ožujka, 2017.

Prvi put ove subote naše radionice su održane u Argonautinim novim prostorijama, u centru Murtera. Iako sretni što su na osunčanoj strani otoka te bliži „centru zbivanja“, patrolaši su se s radosti sjetili i svih dogodovština iz starih ureda.

Spremni za nove izazove, dan smo započeli igrom koja je bila u skladu s temom. Kako bi pokazali da je mutualizam (suradnja) koristan, djeca su morala prikazivati dobivene pojmove (stolica, svjetlo, printer…) sami, u paru ili kada ih je troje. Cilj je bio pokazati kako je pojam lakše objasniti kada je više sudionika nego kada pojedinac objašnjava sam. Dokazali smo da je suradnja doista korisna, lijepo se nasmijali te nastavili radionicu.

O mutualizmu smo učili kroz mnoštvo primjera iz prirode. Shvatili smo kako i ljudski život ovisi o mnogo mutualističkih odnosa npr. ljudi konzumiraju mnogo plodova, a bez mutualističkog odnosa između kukaca i biljaka to ne bismo mogli. Da bi nadoknadili svoje mane, neki su ušli i u trajne mutualističke odnose u kojima „ja tebi – ti meni“ odlično funkcionira. Tako su lišajevi trajna zajednica gljiva i algi u kojima gljiva nabavlja vodu i minerale, a alga procesom fotosinteze stvara hranu za njihovu zajednicu i svi su zadovoljni. Od mnogo video zapisa u kojima smo vidjeli primjere mutualizma, patrolašima se najviše svidio primjer raka samca i moruzgve. Kada rak samac preraste naseljenu kućicu, on se seli u novu, veću, ali sa sobom obavezno nosi i svoje „cimere“ moruzgve, a sam taj proces seljenja je jako zanimljiv i smiješan. Za naš planet od iznimne je važnosti i mutualistički odnos koralja i algi Zooxanthellae. Svi znamo da su koraljni grebeni od iznimne važnosti za bioraznolikost u moru, ali zbog povećanja temperature i acidifikacije mora, alge napuštaju koralje što uzrokuje njihovo izbjeljivanja i smrt u konačnici. Utjecaj globalnog zatopljenja je očigledan, a mi smo se prisjetili malih trikova kojima možemo pomoći u njegovu smanjenju.

Za kraj smo riješili mozgalicu u kojima smo morali povezati male oglase u kojima se traži stan, zaštita, hrana… Tako su npr. oglas od mravi (Neka vas ne zavara veličina jer naš moto je „zajedno smo jači“.Tražimo druželjubivog cimera koji ima „pun frižider“.) morali povezati s biljkom akacijom s kojom su prirodi u mutualističkom odnosu (Nudim siguran i prostran dom te mnogo hrane, tražim jednog ili više cimera koji će me moći zaštiti.), vlasuljin oglas su morali povezati s ribom klan, murinin oglas s ribama čistačima…

Za sam kraj smo se osladili krafnicama i jogurtom te vođeni patrolašima otišli u obilazak obližnje farme konja. Naučili smo čime se konji hrane, što najviše vole, kako se zovu te da su neki od njih alergični na prašinu, što je bilo zanimljivo. Otišli smo i u izvidnicu novog puta koji vodi do crkvice na vrhu brda te uživali u pogledu na prekrasan otok Murter.

Do idućeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island