Eko-patrola: Cijeli svijet u staklenci.

Piše: Ivana Marin — 29. ožujka, 2017.

Ove subote održala se volonterska akcija čišćenja i sanacije zapuštenog vojnog kompleksa na brdu Raduč, a volonterima iz lokalne zajednice pridružili su se i mladi Eko-patrolaši. Kao pravi mali intelektualci i ovu subotu su radije odabrali nove izazove i znanja od prespavanog jutra. Kako bi se svi zajedno razbudili, radionicu je započeo naš volonter Max s igrama. Djeca su tako mogla pokazati svoju maštu i glumačke sposobnosti oponašanjem životinja u igri pantomime, te timski rad u igri „obrana mete“ itd.

Nakon igrica, na red je došao i edukativni dio gdje smo pokušali zaključiti prethodne dvije radionice (vodu i biljke) u jednu cjelinu. Napravili smo vlastiti mini ekosustav u staklenci i tako spojili znanje o kruženju vode u prirodi sa životom biljaka. Podijelili smo se u timove i otišli u potragu za materijalom: biljkama, mahovinom, zemljom, pijeskom. Također smo pomno prodiskutirali o tome kako bi svaki element trebao pridonijeti održivosti ekosustava.

Kada je sve potrebno bilo skupljeno, svatko je započeo raditi svoj mali vrt u staklenci. Neki od njih su se pokazali kao pravi dizajneri vrta, a drugi su više uživali u traganju za životinjicama (mravima, bubama, bubamarama…) koje smo također stavili u ekosustav. Da bi vidjeli kako se bilježe podaci u znanstvene svrhe, trebali su napraviti bilješke o tome gdje i kada je ekosustav napravljen, koliko su biljaka u njega stavili, koliko životinja… Trebali su i postaviti hipoteze, tj. pokušati zaključiti što će se dogoditi s biljkama, životinjama i sustavom u budućnosti, a već sljedeće subote ćemo vidjeti jesu li hipoteze točne!

Nakon radionice, svi zajedno smo pomogli volonterima u čišćenju okoliša, a ni zastrašivanja i slikavanja u tunelima nije izostalo. Ipak, patrolaši su još jednom pokazali kako su dorasli zadatku i kako svojim ručicama mogu pridonijeti očuvanju i održivosti svog otoka. Za kraj smo uživali u zajedničkom ručku i skoro zaboravili kako smo umorni od cjelodnevnog rada .

Do idućeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka