Eko-patrola: Cijeli svijet u staklenci.

Datum objave: 29. ožujka, 2017.

Ove subote održala se volonterska akcija čišćenja i sanacije zapuštenog vojnog kompleksa na brdu Raduč, a volonterima iz lokalne zajednice pridružili su se i mladi Eko-patrolaši. Kao pravi mali intelektualci i ovu subotu su radije odabrali nove izazove i znanja od prespavanog jutra. Kako bi se svi zajedno razbudili, radionicu je započeo naš volonter Max s igrama. Djeca su tako mogla pokazati svoju maštu i glumačke sposobnosti oponašanjem životinja u igri pantomime, te timski rad u igri „obrana mete“ itd.

Nakon igrica, na red je došao i edukativni dio gdje smo pokušali zaključiti prethodne dvije radionice (vodu i biljke) u jednu cjelinu. Napravili smo vlastiti mini ekosustav u staklenci i tako spojili znanje o kruženju vode u prirodi sa životom biljaka. Podijelili smo se u timove i otišli u potragu za materijalom: biljkama, mahovinom, zemljom, pijeskom. Također smo pomno prodiskutirali o tome kako bi svaki element trebao pridonijeti održivosti ekosustava.

Kada je sve potrebno bilo skupljeno, svatko je započeo raditi svoj mali vrt u staklenci. Neki od njih su se pokazali kao pravi dizajneri vrta, a drugi su više uživali u traganju za životinjicama (mravima, bubama, bubamarama…) koje smo također stavili u ekosustav. Da bi vidjeli kako se bilježe podaci u znanstvene svrhe, trebali su napraviti bilješke o tome gdje i kada je ekosustav napravljen, koliko su biljaka u njega stavili, koliko životinja… Trebali su i postaviti hipoteze, tj. pokušati zaključiti što će se dogoditi s biljkama, životinjama i sustavom u budućnosti, a već sljedeće subote ćemo vidjeti jesu li hipoteze točne!

Nakon radionice, svi zajedno smo pomogli volonterima u čišćenju okoliša, a ni zastrašivanja i slikavanja u tunelima nije izostalo. Ipak, patrolaši su još jednom pokazali kako su dorasli zadatku i kako svojim ručicama mogu pridonijeti očuvanju i održivosti svog otoka. Za kraj smo uživali u zajedničkom ručku i skoro zaboravili kako smo umorni od cjelodnevnog rada .

Do idućeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island