NEČIJE SMEĆE JE NEČIJE BLAGO.

Datum objave: 12. travnja, 2017.

Igrom i smijehom smo započeli još jednu Eko – patrolu, a najviše smo uživali u krađi skrivenog ključa od Crne kraljice. Nakon opuštanja uz igre, susreli smo se s novom temom. „Zna li netko što znači 3 R?“ bilo je prvo pitanje na koje su patrolaši trebali ponuditi odgovor. Iako je bilo zanimljivih prijedloga, nitko nije znao da je zapravo riječ o kratici „Reduce, Reuse, Recycle“.

Za sve vas koji ovo čitate i željni ste znanja, evo kako stoje stvari :
Reduce – smanjiti količinu otpada
Reuse – ponovno upotrijebiti predmete prije nego ih odbacimo
Recycle – reciklirati.

Potkovani teorijskim znanjem, patrolaši su potom trebali smisliti na koji način bi ponovno upotrijebili neke odbačene stvari kao što su kišobran, viljuška, pluteni čepovi, stari automobil itd. Ideje su bile odlične pa su tako od starog kišobrana zamislili selfie štap, od viljuške stalak za mobitel, od plutenih čepova oglasnu ploču, a u starom automobilu su zamislili botanički vrt. Bilo je raznih ideja, a za neke su patrolaši obećali da će prokušati i realizirati.

Pogledali smo i videa u kojima su prikazana razna umjetnička djela napravljena od plastičnih vrećica, japanki i svakojakog smeća koje ljudi pronađu. Nakon svega toga smo shvatili da uistinu vrijedi ona – NEČIJE SMEĆE JE NEČIJE BLAGO.

Potaknuti viđenim i mi smo pokušali starim, odbačenim krpicama i metalnim konzervama dati novu svrhu i ponovno ih upotrijebiti. Nakon rezuckanja, lijepljenja i šivanja, kreativnost smo sproveli u djelo i izradili prigodne pitare u koje smo posadili čuvarkuću. I ove subote, patrolaši su bili sretni što su naučili kako starim stvarima dati novo lice i vrijednost, a time ostaviti i manji otisak u svijetu.

Do idućeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island