SOS za pčele.

Datum objave: 10. svibnja, 2017.

Murterskim Eko-patrolašima su se ove subote 6. svibnja 2017. po prvi put priključili i učenici OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnog, te su zajedno išli u posjet lokalnom pčelaru.

Svima je poznato da pčele oprašuju biljke, da prave med i da su bitne, ali rijetki su oni koji sa zabrinutošću gledaju na budućnost ovih hvalevrijednih insekata. Upravo je Albert Einstein rekao “Kada bi pčele nestale s lica Zemlje, čovjeku bi ostale samo četiri godine života.” i time ukazao na njihovu važnost. Ipak, čini se da većina ljudi na ovaj problem gleda kao na mrtvo slovo na papiru, a ne kao na činjenicu o kojoj ovisi naš život, život naših potomaka.

Djeca su radionicu započela igrama kako bi upoznali jedni druge i riješili se treme, a potom su sjela u krug i slušala priču o pčelama koju im je ispričao naš pčalar. Naučili smo zašto su pčele bitne, tko živi u pčelinjoj zajednici, proces kako se dolazi od cvijeta do meda, koji su najveći problemi s kojima se pčelari susreću, kako izgleda košnica i razne druge zanimljivosti. Kako bi učenje bilo zanimljivije, patrolaše smo podijeli u tri grupe i održali malu “konferenciju za novinare”. Na razna pitanja su trebali dati odgovore, a na ona koja nisu znali odgovoriti trebali su kao pravi mali novinari “izvući informacije” od pčelara i voditelja radionice. Ovog puta kao “energizer” nismo koristili igru već pravi pravcati med koji smo grickali direktno iz pčelinjih saća. Energija nam se svima brzo vratila, a djeca su bila oduševljena medom te su se neki vraćali po repete. Također smo dobili i med na poklon pa se ovim putem zahvaljujemo našem pčelaru Davoru. Radionicu smo završili posjetom pčelinjim košnicama koje smo, radi opreza, gledali samo izdaleka.
Ovom radionicom priključili smo se “The Right To Be(e) Campaign” koja promovira važnost, probleme i zaštitu pčela te obilježavanju međunarodnog dana pčela koji je 20. svibnja.
Nadamo se da su mladi iz Eko-patrole shvatili važnost pčela, da će educirati svoje prijatelje i obitelj, zaštiti pčele i na kraju, svakodnevno se okrjepljivati “žličicom zdravlja” koju med skriva u sebi.

Do idućeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island