Patrolirali smo ulicama Splita.

Piše: Ivana Marin — 23. svibnja, 2017.

Murterski Eko-patrolaši su subotu 20. svibnja 2017. proveli u obilasku Splita. Prvo smo otišli u obilazak Prirodoslovnog muzeja gdje smo pogledali izložbu šuma s prepariranim životinjama, te izložbu kukaca. Vidjeli smo i veliki kostur dobrog dupina te različite školjke Jadranskog mora. Nismo propustili priliku da još nešto naučimo pa smo nakratko ušli u “zonu sumraka” i saznali koje su to prilagodbe razvila bića iz morskih dubina. Naime, u dubinama većim od 1000 m vladaju uvjeti različiti od onih u kojima plivaju ribe dostupne na našim ribarnicama. Velik pritisak, nedostatak svjetlosti i kisika te niske temperature utjecale su na evoluciju riba i drugih morskih organizama na tim dubinama. Kako vi preživjeli nestašicu hrane, izbjegli predatora te pronašli “životnog partnera” razvili su posebne tjelesne strukture i metode koje im pomažu u opstanku. Tako neki bioluminiscencijom stvaraju svoje svjetlo  i privlače partnera, plijen ili pak zbunjuju predatora. Zbog velikog pritiska neke ribe nemaju čvrste strukture, a jedna među njima je dobila i titulu “miss najružnijih riba” radi svoje nekompaktne, želatinozne strukture. Neke ribe mogu progutati plijen tri puta veći od njih samih i tako si osiguraju hranu danima. U tom mraku, gdje prođu dani da ne naiđu na drugo živo biće, teško je pronaći partnera. Upravo zbog toga neke ribe zakače na sebe patuljastog mužjaka, nose ga cijeli život i time si osiguraju reprodukciju.

Nakon što su se patrolaši upoznali s raznolikošću “zone sumraka” morali su nacrtati svoje dubokomorsko čudovište kojem su smislili “super moći” koje mu olakšavaju život u surovom okolišu. Tim “Spori i dosadni” je prezentirao dubokomorsku ribu koja ima posebno streljivo i nitro-mlazni pogon (kupljen na popustu u podvodnom Lidlu :)) kojim hvata plijen i bježi od predatora. Drugi tim “Morske fleke” osmislili su želatinoznu ribu koja baca kiselinu i tako izbjegne predatora, dok je treći tim “Kukulele” osmislio morsko čudovište s ušima koje otkida (kao gušter rep) kako bi zavarao predatore i pobjegao. Za uspješno osiguravanje hrane, njihovo čudovište je imalo čak dvije čeljusti – ako plijen izbjegne jedna usta, sigurno neće druga. Nakon prezentacije, maštanja i izmišljanja, patrolaši su otišli u obilazak Splita. Prošli su kroz popularnu ulicu “pusti me proći”, oko Dioklecijanove palače, trgova i preko rive. Ipak, najveći hit su bile trgovine sa slatkišima i naravno Torcida fan shop. Patrolašima se svidio Split, ali isto jedva čekaju nastaviti patrolirati putevima svoga Murtera.

Do sljedećeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka