Patrolirali smo ulicama Splita.

Datum objave: 23. svibnja, 2017.

Murterski Eko-patrolaši su subotu 20. svibnja 2017. proveli u obilasku Splita. Prvo smo otišli u obilazak Prirodoslovnog muzeja gdje smo pogledali izložbu šuma s prepariranim životinjama, te izložbu kukaca. Vidjeli smo i veliki kostur dobrog dupina te različite školjke Jadranskog mora. Nismo propustili priliku da još nešto naučimo pa smo nakratko ušli u “zonu sumraka” i saznali koje su to prilagodbe razvila bića iz morskih dubina. Naime, u dubinama većim od 1000 m vladaju uvjeti različiti od onih u kojima plivaju ribe dostupne na našim ribarnicama. Velik pritisak, nedostatak svjetlosti i kisika te niske temperature utjecale su na evoluciju riba i drugih morskih organizama na tim dubinama. Kako vi preživjeli nestašicu hrane, izbjegli predatora te pronašli “životnog partnera” razvili su posebne tjelesne strukture i metode koje im pomažu u opstanku. Tako neki bioluminiscencijom stvaraju svoje svjetlo  i privlače partnera, plijen ili pak zbunjuju predatora. Zbog velikog pritiska neke ribe nemaju čvrste strukture, a jedna među njima je dobila i titulu “miss najružnijih riba” radi svoje nekompaktne, želatinozne strukture. Neke ribe mogu progutati plijen tri puta veći od njih samih i tako si osiguraju hranu danima. U tom mraku, gdje prođu dani da ne naiđu na drugo živo biće, teško je pronaći partnera. Upravo zbog toga neke ribe zakače na sebe patuljastog mužjaka, nose ga cijeli život i time si osiguraju reprodukciju.

Nakon što su se patrolaši upoznali s raznolikošću “zone sumraka” morali su nacrtati svoje dubokomorsko čudovište kojem su smislili “super moći” koje mu olakšavaju život u surovom okolišu. Tim “Spori i dosadni” je prezentirao dubokomorsku ribu koja ima posebno streljivo i nitro-mlazni pogon (kupljen na popustu u podvodnom Lidlu :)) kojim hvata plijen i bježi od predatora. Drugi tim “Morske fleke” osmislili su želatinoznu ribu koja baca kiselinu i tako izbjegne predatora, dok je treći tim “Kukulele” osmislio morsko čudovište s ušima koje otkida (kao gušter rep) kako bi zavarao predatore i pobjegao. Za uspješno osiguravanje hrane, njihovo čudovište je imalo čak dvije čeljusti – ako plijen izbjegne jedna usta, sigurno neće druga. Nakon prezentacije, maštanja i izmišljanja, patrolaši su otišli u obilazak Splita. Prošli su kroz popularnu ulicu “pusti me proći”, oko Dioklecijanove palače, trgova i preko rive. Ipak, najveći hit su bile trgovine sa slatkišima i naravno Torcida fan shop. Patrolašima se svidio Split, ali isto jedva čekaju nastaviti patrolirati putevima svoga Murtera.

Do sljedećeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island