Kornati moji, moj ponos, moj bol!.

Datum objave: 9. lipnja, 2017.

MURTER, 9. lipnja 2017. – Udruga Argonauta provodi projekt pod nazivom Kornati-važno je o moru znati 4 kontinuirano već četvrtu godinu. Cilj projekta KORNATI – VAŽNO JE O MORU ZNATI 4 je jačanje svijesti o vrijednosti prirode, specifično Kornatskog otočja kroz edukacijske izlete/programe, izvođenje edukativnih ekoloških lutkarskih predstava (na temu biološke raznolikosti mora) te vođenje male eko-škole pod nazivom Murterska eko-patrola, kao tjedne izvanškolske aktivnosti za djecu osnovnoškolske dobi.

Tijekom lipnja provodi se prva komponenta projekta.

U petak 2. lipnja i subotu 3.lipnja 2017. u sklopu projekta održana su dva od tri planirana edukacijska izleta na Kornatsko otočje, na kojima su sudjelovali korisnici Centra za obrazovanje Šubićevac, korisnici i članovi udruge Kamenčići iz Šibenika, učenici OŠ Juraj Dalmatinac iz Šibenika te članovi Murterske eko-patrole (inače učenici OŠ Murterski škoji i OŠ Tisno).

U nedjelju 11.lipnja 2017. na izletu će sudjelovati učenici viših razreda OŠ Vodice iz Vodica.

Edukacijski dio izleta održao se u jutarnjem dijelu, na brodu, na putu do samog Kornatskog otočja. Održane su dvije radionice zabavno-edukativnog karaktera, a obje su se temeljile na upoznavanju s raznolikošću riba i to onih koje možemo pronaći na našim peškarijama/ribarnicama. Ovogodišnju temu odabrali smo vodeći se ciljem da sudionicima prenesemo znanje koje će im biti korisno u svakodnevnom životu.
Između ostalog, učili smo čemu trlji služe pipci ispod usta, grdobini šipčica za privlačenje plijena, koje su najčešće ribe u uzgajalištima, zbog čega su ribe zdrave i razne druge zanimljivosti. Nakon što su se upoznali s raznolikošću, učenici i skrbnici Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, morali su na improviziranoj tržnici pronaći i kupiti papirnate namirnice s recepta i samim time primijeniti znanje o ribama. Nakon što su se cjenkali na tržnici, namirnice su bojali, rezali i lijepili na plakat s receptom te tako naučili što sve ide u poznata dalmatinska jela kao što su brudet, mornarski rižoto, riblja marinada i riblja juha.

Cilj druge radionice je bio upoznati sudionike s održivim ribarstvom. Naučili su koju sve ribu mogu pronaći na ribarnici, ali i vrijednost tog resursa kojeg danas ima sve manje. Morski organizmi predstavljaju obnovljivo bogatstvo, ali isključivo ako se njime pravilno gospodari i poštuju zakonske mjere. Sudionici su naučeno znanje morali primijeniti u našoj inačici igre Čovječe ne ljuti se, u kojoj su točnim odgovorima o ribama, ribarstvu i ribolovnim alatima morali dovesti sve brodove u luku, a pri tome izbjegavati prilove.
Radionice su osmislili i proveli djelatnici udruge Argonauta te volonteri Europske volonterske službe. Po dolasku na Kornate, sudionici su uživali u plovidbi pod kornatskim krunama te kupanju i slobodnom vremenu na otoku Levrnaci.

Grupu korisnika iz CO Šubićevac posebno je pratio gdin.Šime Strikoman, koji priprema dokumentarni film povodom 50 godišnjice rada Centra.

PARTNERI: Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Kamenčići, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Općina Murter – Kornati, JU NP Kornati, Osnovna škola Murterski škoji
DONATORI: Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH
TRAJANJE: studeni 2016. – kolovoz 2017.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island