Kampiranje pod oblacima.

Datum objave: 16. lipnja, 2017.


Na sam spomen rije
či kampiranje, patrolašima su se razrogačile oči. Ideja spavanja u šatorima daleko od civilizacije, mrak, prikupljanje drva, paljenje vatre i roštiljanje za njih su predstavljali pravu avanturu. I bila je, ali ne točno onakva kakvu su zamislili. U popodnevnim satima, 13. lipnja 2017. polako smo počeli podizati svoje šatore u maloj uvali Vrtiluka u Jezerima. Neki su se iskazali kao pravi mali graditelji i pomogli kolegama u podizanju njihove “kuće”. Nakon velikog truda podignut je i ogromni šator u kojeg smo svi mogli stati i u koji su svi bili dobrodošli pa je igrom slučaja dobio naziv – Katedrala. Na skoro sva pitanja (Di su čaše? Voda? Di su salvete? Di se nalazimo?) odgovor je bio – u Katedrali, pa je šator ubrzo dobio kultni status.
Oni koji su se malo manje snalazili u gradnji, bili su vje
šti u pronalasku drva za vatru. Izvlačenje i lomljenje grana je nakon nekog vremena postalo i zanimljivo, ali nevjerica da je toliko drva potrebno za održavanje vatre, nije jenjavala. Kada smo napokon prikupili dovoljno drva i zapalili vatru, okupili smo se oko nje kako bismo napravili zajedničku večeru. Samo jedna stvar je mogla pokvariti užitak pripreme kobasica na vatri, koja se i dogodila – KIŠA! Unatoč našim pokušajima da plesom zaustavimo kišu, ona nije stajala. Brzo smo se sakrili u svoje šatore gdje je tek onda počela prava zabava. Dok su se jedni samo uživali u zvucima kiše, drugi su pjevali i zamišljali da su na nekom koncertu, a treći su pak imali live streaming iz šatora. Sva ta vrućina u šatoru ih je navela i na live molitvu za prestanak kiše, a vjerojatno su im se u tome pridružili i svi njihovi Instagram pratitelji jer je kiša uistinu nakon nekog vremena i stala :). Smjehuljenje, priče i grintanje trajalo je dugo u noć, a nisu bili ni svjesni da ih ujutro čeka rano buđenje. Nažalost, kiša i blato nam nisu dopustili da praktično pokažemo kako napraviti bivak, orijentirati se pomoću sunca ili zvijezda, ali jedno nam kiša nije mogla pokvariti – našu patrolašku dužnost! Naime, plaža Vrtiluka je zatrpana razno raznim smećem tako da smo morali nekako upetljati svoje prste u to, a smislili smo najbolji mogući način – očistiti je! Očistili smo plažu Vrtiluku, pokupili svoje šatore te se blatnjavi i umorni vratili u civilizaciju. Čini se da onaj tko u Jezerima čisti plažu, neće ostati gladan jer nam je gospodin Nenad Milin iz Turističke zajednice mjesta Jezera osigurao ručak u znak zahvale – e pa hvala i njemu. :) Kampiranje je uistinu bila jedna avantura, ali čini se da patrolaši ipak više vole civilizaciju.
Ovim putem Argonutin tim
želi zahvaliti svim patrolašima na ovogodišnjem trudu u volonterskim akcijama te želji za učenjem o zaštiti svog okoliša – BRAVO!
Nadamo se da vam malo ki
še neće smanjiti ljubav prema okolišu te želju za vraćanjem čovjeka prirodi!

Do idućeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH kroz projekt Kornati-važno je o moru znati 4 i Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island