Što su jeli naši stari?.
Svatko od nas ima svoje najdraže jelo! Namirnice kupujemo u dućanu- kuhamo, pečemo, pržimo, a ukoliko nam ostane viška jela, stavimo ga u frižider kako bismo ga pojeli sutradan. Male polaznike Murterskog dječjeg ponedjeljka zamolili smo da na tren zamisle da nema struje, nema štednjaka, nema frižidera, a ni trgovine gdje bi kupili hranu. Iako je bilo teško zamisliti, malo po malo došli smo do zaključka kako su u ne baš tako davnoj prošlosti stanovnici otoka Murtera jeli isključivo ono što su sami mogli uzgojiti i/ ili uloviti- razne vrste ribe, grahorice, maslinovo ulje, smokve i bademi itd. Tako smo naučili da su se na meniju otočana često nalazila jela naziva sočivo i brudet. Djeca su dobila zadatak međusobno razmijeniti namirnice kako bi prateći recept „skuhali“ svoje jelo. Recepte su ponijeli kući kako bi jela i zapravo iskušali u svojoj kuhinji!
Za ovu radionicu koristili smo se radom iz Murterskog godišnjaka 6 (2008.) Ivo Nadov Juraga: Murter u prvoj polovici 20. stoljeća- tradicijski život i običaji,