Što su jeli naši stari?.

Datum objave: 18. srpnja, 2017.

Svatko od nas ima svoje najdraže jelo! Namirnice kupujemo u dućanu- kuhamo, pečemo, pržimo, a ukoliko nam ostane viška jela, stavimo ga u frižider kako bismo ga pojeli sutradan.  Male polaznike Murterskog dječjeg ponedjeljka zamolili smo da na tren zamisle da nema struje, nema štednjaka, nema frižidera, a ni trgovine gdje bi kupili hranu. Iako je bilo teško zamisliti, malo po malo došli smo do zaključka kako su u ne baš tako davnoj prošlosti stanovnici otoka Murtera jeli isključivo ono što su sami mogli uzgojiti i/ ili uloviti- razne vrste ribe, grahorice, maslinovo ulje, smokve i bademi itd. Tako smo naučili da su se na meniju otočana često nalazila jela naziva sočivo i brudet. Djeca su dobila zadatak međusobno razmijeniti namirnice kako bi prateći recept „skuhali“ svoje jelo. Recepte su ponijeli kući kako bi jela i zapravo iskušali u svojoj kuhinji!

Za ovu radionicu koristili smo se radom iz Murterskog godišnjaka  6 (2008.) Ivo Nadov Juraga: Murter u prvoj polovici 20. stoljeća- tradicijski život i običaji,

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island