Započinje treće izdanje Suhozidne Ekstravagance.

Datum objave: 15. rujna, 2017.

Treće izdanje projekta Suhozidna Ekstravaganca provest će se u Murteru od 16. rujna do 16. listopada 2017., a glavne aktivnosti projekta provest će se lokaciji arheološkog nalazišta Colentum. Cilj projekta je unaprijediti znanje i podići svijest o vrijednostima kulturne / arheološke baštine kao zajedničke europske vrijednosti i njezinog potencijala u smislu održivog razvoja ruralnih zajednica, razvoj volonterskog rada i podizanje značaja istog za zajednicu, te informiranje mladih o različitim mogućnostima Erasmus+ programa.

 

Petnaest mladih iz pet europskih zemalja mjesec dana provest će u Murteru. U suradnji s Općinom Murter- Kornati, Muzejem Grada Šibenika, Nacionalnim parkom Kornati te komunalnim poduzećem Murtela, volonteri će svojim radom i ove godine vrijednost ovog arheološkog nalazišta podići za stepenicu više.

 

Kao i prošlih godina, na terenu će volontere voditi arheolog iz Muzeja Grada Šibenika koji će koordinirati posao i osigurati da se svi radovi provode u skladu sa strukom. Glavnina radova na Colentumu ove godine će se fokusirati na podizanje suhozida uz novouređenu arheološku plažu, uređenje dijela rimske vile jugozapadno od vidikovca te istraživanja na vili u moru. Uz arheologa, volonterima će u dijelu njihovih aktivnosti pomoći i iskusni suhozidari iz Nacionalnog parka Kornati.

 

Osim rada na terenu, volonteri iz Turske, Bugarske, Španjolske, Italije i Poljske dio vremena provest će u izradi prve lutkarske predstave na temu Colentuma. U pripremi i osmišljavanju predstave volonteri će imati pomoć glumice i lutkarice Ivke Babić iz zagrebačkog kazališta sjena. Volonteri će se sa tematikom Colentuma upoznati koristeći se ilustriranom pripovijetkom inspiriranom Colentumom, „Kalafatov izazov“, web stranicom Colentuma te prvom turističkom kartom Colentuma „Skriveno blago Colentuma“, koji su rezultat prethodnih projekata provedenih na Colentumu. Lutkarskom predstavom na temu Colentuma bit će obuhvaćena i posljednja dobna skupina korisnika tj. posjetitelja Colentuma- djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole.

 

Volonteri će se lokalnoj zajednici predstaviti 26. rujna, kada će na Trgu Rudina u Murteru u sklopu malog sajma proslaviti Europski dan jezika. Uz predstavljanje svog jezika, prikazat će i ostale segmente svoje kulture, poput hrane, plesa, pjesme, narodnih nošnji i sl.  Osim toga, na ovom internacionalnom sajmu, lokalno stanovništvo će imati priliku saznati više o mogućnostima volontiranja u sklopu programa Erasmus +.

 

Projekt Suhozidna Ekstravaganca 3 provodi se uz financijsku potporu  Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu EU programa “Erasmus+”

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island