Murterska Eko-patrola ponovno u akciji.

Piše: Ivana Marin — 27. rujna, 2017.

Jesenski turnus murterske Eko-patrole započeo je u subotu, 23.09.2017. volonterskom akcijom na arheološkom nalazištu Colentum, u Murteru. Nakon dužeg vremena, na nebu je zasjalo sunce i bilo je kao stvoreno za provesti dan u prirodi i druženju nakon ljetne stanke.
Patrolaši su i ovaj put ponijeli dobru volju, osmijeh, a radni materijal ih je čekao na Colentumu, baš kao i naši prijatelji volonteri. Naime, po treći se put na Colentumu odvija EVS projekt pod nazivom “Dry stone wall” u kojem sudjeluje 15 volontera iz Bugarske, Turske, Poljske, Španjolske te Italije. Kroz mjesec dana ovi će mladi i vrijedni ljudi pomoći u istraživanju arheološkog nalazišta te stvaranju lutkarske predstave za djecu, u cilju zaštite i promicanja kulturnog nasljeđa.
Patrolši su jedva dočekali da upoznaju volontere, a dan smo započeli, naravno, igrama. Igrali smo se “Između dvije vatre”, spašavali loptu iz mora, a ispostavilo se da igre ne poznaju jezične barijere i da svi znaju kada treba bježati od vatre (lopte).
Nakon igara, bacili smo se na kopanje, a patrolaši su našli način kako da dan učine lakšim i zanimljivim. Zavukli su se među masline i suhozide te ispitali naše volontere kako se novčić, lonac, carstvo, nebo, mir i druge riječi kažu na njihovom jeziku. Služili su se engleskim, rukama, nogama te naučili jedni druge ponešto od svakog jezika, a najviše su se “lomili” s turskim riječima. Uz novo znanje i prijatelje, patrolaši su bili motiviraniji za čišćenje otpada oko Colentuma, a pomogli su volonterima i u njihovom radu.
Ipak, svi smo se najviše obradovali kada smo vidjeli Sanju jer je to bio znak da stiže marenda i da je vrijeme za hranu, ali i druženje uz čašicu razgovora. Za vrijeme marende, patrolaši su volonterima skrili čokoladne novčiće po Colentumu kako njihov trud ne bi bio uzaludan.
Ne znamo je li zbog povećane razine šećera u krvi ili samo sreće, ali su se s Colentuma mogli čuti zvuci oduševljenja kada su volonteri napokon iskopali ostatke amfore – koja sreća 🙂

Iako su se kazaljke približavale da otkucaju dva sata, nama se svima činilo kao da je jutro prošlo u trenu. Čini se da rad uz igre, druženja i internacionalnu suradnju postaje lak I zabavan.
Nadamo se da će nam se više građana priključiti na sljedećoj radnoj akciji te otkriti kako vrijeme “leti” kada se uživa u radu i društvu.

Do sljedećeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka