Murterska Eko-patrola ponovno u akciji.

Datum objave: 27. rujna, 2017.

Jesenski turnus murterske Eko-patrole započeo je u subotu, 23.09.2017. volonterskom akcijom na arheološkom nalazištu Colentum, u Murteru. Nakon dužeg vremena, na nebu je zasjalo sunce i bilo je kao stvoreno za provesti dan u prirodi i druženju nakon ljetne stanke.
Patrolaši su i ovaj put ponijeli dobru volju, osmijeh, a radni materijal ih je čekao na Colentumu, baš kao i naši prijatelji volonteri. Naime, po treći se put na Colentumu odvija EVS projekt pod nazivom “Dry stone wall” u kojem sudjeluje 15 volontera iz Bugarske, Turske, Poljske, Španjolske te Italije. Kroz mjesec dana ovi će mladi i vrijedni ljudi pomoći u istraživanju arheološkog nalazišta te stvaranju lutkarske predstave za djecu, u cilju zaštite i promicanja kulturnog nasljeđa.
Patrolši su jedva dočekali da upoznaju volontere, a dan smo započeli, naravno, igrama. Igrali smo se “Između dvije vatre”, spašavali loptu iz mora, a ispostavilo se da igre ne poznaju jezične barijere i da svi znaju kada treba bježati od vatre (lopte).
Nakon igara, bacili smo se na kopanje, a patrolaši su našli način kako da dan učine lakšim i zanimljivim. Zavukli su se među masline i suhozide te ispitali naše volontere kako se novčić, lonac, carstvo, nebo, mir i druge riječi kažu na njihovom jeziku. Služili su se engleskim, rukama, nogama te naučili jedni druge ponešto od svakog jezika, a najviše su se “lomili” s turskim riječima. Uz novo znanje i prijatelje, patrolaši su bili motiviraniji za čišćenje otpada oko Colentuma, a pomogli su volonterima i u njihovom radu.
Ipak, svi smo se najviše obradovali kada smo vidjeli Sanju jer je to bio znak da stiže marenda i da je vrijeme za hranu, ali i druženje uz čašicu razgovora. Za vrijeme marende, patrolaši su volonterima skrili čokoladne novčiće po Colentumu kako njihov trud ne bi bio uzaludan.
Ne znamo je li zbog povećane razine šećera u krvi ili samo sreće, ali su se s Colentuma mogli čuti zvuci oduševljenja kada su volonteri napokon iskopali ostatke amfore – koja sreća 🙂

Iako su se kazaljke približavale da otkucaju dva sata, nama se svima činilo kao da je jutro prošlo u trenu. Čini se da rad uz igre, druženja i internacionalnu suradnju postaje lak I zabavan.
Nadamo se da će nam se više građana priključiti na sljedećoj radnoj akciji te otkriti kako vrijeme “leti” kada se uživa u radu i društvu.

Do sljedećeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island