Inin Zeleni pojas odabrao Argonautin projekt „Pogled u Modro”.

Datum objave: 28. rujna, 2017.

Sredinom srpnja dobili smo vijest da je naš projekt „Pogled u modro“ odabran za realizaciju između stotinjak prijava u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2017. u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d. Ovaj se natječaj održava od 2014. godine, a ovogodišnji se natječaj po prvi puta odvijao online i prijave su se vršile isključivo preko Zeleni pojas web stranice (www.ina.hr/zelenipojas ).

Naš će projekt obuhvatiti: sufinanciranje aktivnosti jačanja svijesti, edukacije i informiranja opće populacije djece i šire javnosti (domicilnog stanovništva i turista) kroz organiziranje lokalne kampanja izrade platnenih vrećica od recikliranih tkanina te kampanje za upotrebu platnenih vrećica umjesto plastičnih – da bi se upozorilo na problem zagađenja mora plastičnim otpadom. Također, organizirat ćemo akcije čišćenja podmorja i priobalja uz pomoć lokalnih volontera i volontera ronioca iz cijele Hrvatske, a nadamo se i podrški INA Kluba volontera. Tijekom akcija čišćenja podmorja pretraživat ćemo isto s ciljem pronalaska eventualne prisutnosti invazivnih algi roda Caulerpa. Čišćenje i pregled morskog dna obavljat će se u nautičkim uvalama na području Kornatskog otočja i otoka Murtera.

Aktivnostima koje će se sprovesti u sklopu našeg projekta omogućit će se očuvanje i zaštita morskog okoliša od otpada i invazivnih vrsta, edukacija i informiranje djece te šire javnosti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša, a osobito morskog. Radovi na projektu započet će 1. studenog 2016., a završetak projekta očekuje se 30. travnja 2017.

Izvršna direktorica udruge, Ivona Jadrić, povodom početka realizacije projekta izjavila je: „Prvi puta smo sudjelovali u Zeleni pojas natječaju i jako nam je drago što su nam odobrena sredstva za aktivnosti poput akcije čišćenja podmorja koje smo posljednjih godina bili zapostavili zbog manjka sredstava, a koje su nam jako bitne za očuvanje podmorja Murterskog akvatorija. Organizirat ćemo i kampanju izrade te upotrebe platnenih vrećica na potpuni nov način te nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti u našoj zajednici i biti primjer drugima“

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island