Borba “stranih” i “nativnih” patrolaša.

Datum objave: 10. listopada, 2017.

Eko-patrolu smo ove subote 07.10.2017. započeli igrom, a svatko tko je dobio loptu morao je reći svoje ime, u drugom krugu zašto voli školu, u trećem zašto je ne voli.
Kako je počeo jesenski turnus Eko-patrole, došli su i neki novi učenici pa smo se svi zajedno malo opustili i upoznali. Nakon što sam sakupila sve relevantne podatke o njihovom odnosu prema školi, započeli smo radionicu s ciljem da na malo drugačiji način djecu zaintrigiramo za temu nego što je to uobičajena praksa. Tema radionice je bila “INVAZIVNE VRSTE”, a znanjem o tome se nisu proslavili na prvu. Ipak, nakon malo propitkivanja i prisjećanja, ispostavilo se da o tome znaju i više nego što su mislili. Za početak smo grupu podijelili u dva tima gdje su jedni bile autohtone (nativne) vrste, a druge alohtone (strane) vrste. Kroz kviz o invazivnim vrstama i još dvije igre, trebali smo vidjeti tko će pobijediti i hoće li nativne vrste biti pogurane od alohtonih, stranih vrsta.
Pantomimom su djeca prikazala neke morske termine kao kit ubojica, morske struje, dupin, morska trava, sidro, morska kornjača itd. Nakon što su pokazali svoje umijeće gestikulacije, prešli smo na kviz o invazivnim vrstama. Osim što su odgovarali na pitanja, djeca su bila potaknuta na rad u grupi i donošenje zajedničkog zaključka. Nije bilo lako, ni pitanja ni rad u grupi, ali su svakako naučili ponešto o Caulerpi, Posidoniji, Sueskom kanalu, ribi napuhači i drugom. Svi zajedno smo se odlično zabavili, a vrhunac je bio skeč koje su grupe trebale osmisliti i odglumiti. Svatko je trebao biti Caulerpa, Posidonija, Tamna mramornica, Salpa ili Sueski kanal. Trebali su odigrati prolaz stranih vrsta u Sredozemno more kroz Sueski kanal, napad na Posidoniju i pogurivanje nativne ribe Salpe od strane Tamne mramornice. Na kraju se ispostavilo da su predstavnici grupe “Alohtone vrste” bile bolje od grupe “Autohtone vrste” i odnijeli zasluženu pobjedu. Nadamo se da će tako ostati samo u igri, ne u zbilji :).
Kako ne bismo naučeno znače sačuvali samo za sebe, podijelili smo ga i s drugima. Naime, prošli tjedan je bio “Tjedan cjeloživotnog učenja”, a naši patrolaši su se priključili istom te naučili Murterine o lesepsijskim, autohtonim i alohtonim vrstama, Posidoniji, balastnim vodama i još mnogočemu.

Više pogledajte u galeriji, a od nas pozdrav do sljedećeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island