Lov na morske pse.

Datum objave: 30. listopada, 2017.

Još jedno subotnje jutro, patrolaši su se rado odazvali Eko-patroli. Iako su došli malo pospani, naš SHOW ih je vrlo brzo razbudio. Naime, ovu subotu, 28.10.2017. smo se zabavili u Show-u o morskim psima, jednoj od radionica koju su osmislili sudionici projekta Save Our Seas održanom u Murteru u rujnu. Show se sastojao od pitanja, video projekcija i mnogo igara.

Podijelili smo se u dva tima, a prvi su imali priliku odgovarati oni koji su prije zgrabili “magični štap”. Iako je bila velika borba za”magični štap” patrolaši su ubrzo shvatili da brzina nema veze sa znanjem i da moraju raditi timski kako bi došli do odgovora i skupili bodove. U prvom dijelu, patrolaši su naučili neke činjenice o tim fascinantnim životinjama, a odigrali smo i igru “Slijepi morski pas” u kojoj su morali izoštriti osjetilo sluha ne bi li pobjegli od morskog pasa. Iako morski pas ima razvijen osjet sluha, nas je više zapanjila činjenica da ima 7 osjetila, a naučili smo i što su to mehano i termoreceptori.
U drugom dijelu, patrolaši su ostali šokirani praksom u kojoj se morskim psima režu peraje kako bi se od njih pravila juha, tzv. shark finning. Naime zemlje istočne Azije, naročito Kina, imaju praksu da kao svadbenu juhu jedu onu napravljenu od peraja morskih pasa. Nekoć je ta hrana bila rezervirana samo za najbogatije, a danas je jede sve više ljudi, iako joj je cijena 100 USD (iliti 600 kn). Juha od morskih pasa nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost tako da istinske razloge zbog kojih se ubija 73 milijuna morskih pasa godišnje, ostavljamo da sami donesete (…). Odigrali smo igru “pronađi peraju” gdje su patrolaši morali pronaći svih 7 peraja morskog psa i nalijepiti ih na odgovarajuće mjesto na crtežu. Tako smo upozorili da se samo DVA POSTO morskog psa iskoristi, a ostatak se nemilosrdno baca u more.
U trećem tijelu radionice smo se upoznali s važnosti morskih pasa u ekosustavu te smo pokušali razbiti predrasude o tim bitnim životinjama. Upozorili smo i na moć medija u plasiranju ideja te filmu “Ralje” koji je ove životinje proslavio kao neprijatelje br. 1. Gotovo 100 milijuna morskih pasa se ubije godišnje, a 12 ljudi strada od strane morskih pasa. Upravo zbog toga smo zaključili bi se morski psi više trebali bojati nas, nego mi njih.

Važnost morskih pasa kao top predatora je u održavanju ravnoteže u morskim hranidbenim mrežama i održavanju populacija zdravim. Da bi patrolaši shvatili važnost “patroliranja” morskih pasa odigrali smo igru “Morski pas, kornjača i Posidonia” gdje je morska kornjača pojela svu Posidoniju u kratkom vremenu kada nije bilo morskog psa da je nadgleda. Time se kornjača samo nakratko nahranila, a dovela u neravnotežu cijeli hranidbeni lanac.

Za kraj smo i svojim sumještanima pokušali podignuti svijest o važnosti morskih pasa te nemilosrdnom ubijanju istih, a oni su to kao i uvijek, rado prihvatili.


Do sljedećeg patroliranja!

Murtersku eko-patrolu sufinancira Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island