Tko je “pojeo” struju.

Datum objave: 29. studenoga, 2017.

Došla je zima na Murter, a s njom i veći računi za režije. Da bi patrolaši shvatili kako se struja troši, gdje nastaje i kako reducirati troškove – napravili smo radionicu o tome. Patrolaši su se za početak morali prisjetiti koje sve uređaje uključe u toku dana i nadopuniti plakat – Tko je “pojeo” struju. Kada su se prisjetili svih uređaja koji troše električnu energiju, onda su ih morali poredati od onih uređaja koji troše najviše do onih koji troše najmanje električne energije u jednom satu. Iznenađujuće je bilo da su mislili da najviše troši TV, koji se zapravo smjestio među zadnjima na ljestvici potrošača. Prve su ipak perilice za odjeću i posuđe, bojleri, pećnice, glačala pa frižideri i ostalo.

Kako bi naučeno primjenili u praksi, podijelili su se u dva tima i riješili zadatke. Jedni su morali izračunati troškove četveročlane obitelji koja ne pazi na potrošnju, a drugi su morali izračunati koliki bi bio mjesečni račun da se samo malo pripazi na svjetla, ne svakodnevno pranje odjeće, glačanje te da se ugasi TV kada se ne gleda. Još jedan “AHA momenat” se dogodio kada su patrolaši vidjeli da bi razlika na kraju mjeseca mogla doseći i nekoliko stotina kuna pa su obećali pripaziti na svoj doprinos mjesečnom računu. Da punjače mobitela ili laptopa treba izvaditi kada se uređaj napuni, nije im bila novost, ali se nadamo da će to sada početi primjenjivati i u praksi.

Kako na mladima svijet ostaje, morali smo ih upoznati s obnovljivim izvorima energije, njihovim prednostima i manama te mogućnostima koje oni nude. Svi su čuli za solarne ćelije i vjetrenjače, ali su ostali iznenađeni energijom morskih mijena, valova, geotermalnom energijom i biomasom. Kada patrolaši porastu i budu imali svoja kućanstva, nadamo se da će koristiti obnovljive izvore energije te da će manje pridonositi onečišćenju od svojih predaka.
I na ovoj radionici smo se puno igrali, a za kraj smo pripremili kviz kako bi vidjeli jesu li nešto naučili. Nije bilo bitno tko je pobjednik, jedino bitno je da su osvijestili da električna energija “ne pada s neba”, da je treba čuvati i odgovorno koristiti.

Nadamo se da i vas ostale zanima kako možete smanjiti mjesečne račune, ali i smanjiti onečišćenje Zemlje i crpljenje neobnovljivih izvora E, zato kliknite na link ispod i slijedite upute.

http://www.bioteka.hr/modules/okolis/article.php?storyid=6

Do sljedećeg patroliranja! 🙂

Murtersku eko-patrolu sufinancira Općina Tisno kroz projekt Od Argonaute za Tisno.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island