Trećaši postali mali ozonski čuvari.

Datum objave: 29. studenoga, 2017.

U petak 24. studenog 2017. u organizaciji udruge Argonauta, a u suradnji s OŠ Murterski škoji, učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Lucijom Banov Markov, priključili su se likovnom natječaju OZONSKI ČUVARI koje je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH.

Iako na početku radionice učenici nisu imala ideju o tome što bi ozon mogao biti, nakon crtanog filma, pričice i igre svi su jedva dočekali da i oni budu mali OZONSKI ČUVARI. Argonautin tim se potrudio da nauče što su to molekule ozona, što je ozonski omotač, gdje je smješten, tko ga uništava i čemu služi.

U igri su glumili molekule i atome kisika koji se djelovanjem UV-zraka spajaju u molekule ozona i štite našu Zemlju od tih štetnih UV-zraka. Uz pomoć Ozzy Ozonka, glavnog protagonista crtanog filma, saznali su i tko to uništava ozon. TOOS ili tvari koje uništavaju ozonski sloj su plinovi koji se nalaze u rashladnim uređajima (starim klimama, hladnjacima) ili vatrogasnim aparatima i nekim sprejevima te im je potrebno 25 godina da dođu do ozonskog sloja i naprave rupe koje propuštaju UV-zrake.

Da bi zaštitili Ozzy Ozonka i njegove prijatelje, složili smo se da ćemo svi štititi naš ozon tako da educiramo roditelje i prijatelje, da zovemo stručnjake kada mijenjamo rashladne uređaje i da smanjimo upotrebu štetnih plinova.

Kako bi educirali ostale, za početak smo napravili edukativni plakat i dogovorili se da ćemo svojim odgovornim ponašanjem doprinijeti oporavku ozonskog omotača​ do 2050. godine.

Sudjelovanjem u ovom natječaju Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH treći razred OŠ Murterski škoji konkurira za tri nagrade:

1. nagrada

Izvođenje edukativne predstave „Ozonski čuvari“ u nagrađenoj školi
Veliki set edukativnih materijala
Edukativna igra „Ozonko i Ozončica spašavaju Zemlju“

2. nagrada

Izvođenje edukativne predstave „Ozonski čuvari“ u nagrađenoj školi
Srednji set edukativnih materijala

3. nagrada

Izvođenje edukativne predstave „Ozonski čuvari“ u nagrađenoj školi
Set edukativnih materijala

Držimo fige i vjerujemo da svi zajedno možemo zaštiti ozonski omotač, našu Zemlju i raznolikost života na njoj!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island