Argonauta sudjelovala na Godišnjem skupu volontera i organizacija EVS-a u Hrvatskoj.

Datum objave: 5. veljače, 2018.

Argonauta je od 03. -04. Veljače 2018. godine sudjelovala na Godišnjem skupu volontera i organizacija Europske volonterske službe u Hrvatskoj. Godišnji skup organiziran je od strane Crvenog križa i Agencije za mobilnost i programe EU. Skup je okupio predstavnike organizacija u Hrvatskoj koje su akreditirane za provedbu projekata EVS-a i putem kojih pojedinci odlaze na volontersku službu te bivše EVS volontere.

Godišnji skup organiziran je sa ciljem razmjene iskustava EVS organizacija, međusobnog upoznavanja predstavnika organizacija,  umrežavanja organizacija civilnog društva te informiranja o novostima u programu. Osim toga, EVS organizacije imale su priliku čuti iskustva, savjete i prijedloge bolje provedbe EVS-a od strane volontera koji su svoju volontersku službu završili u 2017. godini. Dvodnevni skup sadržavao je razne teme iz područja pripreme i provedbe EVS-a, poput uloge mentora u provedbi EVS-a, treninga volontera prije i za vrijeme službe, uloga EVS volontera u lokalnoj zajednici, financijskim efektima EVS-a za organizacije civilnog društva i sl. Predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU predstavili su novi promjene u programu volonterskog programa, tj. program Europskih snaga solidarnosti (ESS) te najavili rokove novog programa. Ovaj program naglašava prepoznatu potrebu svijesti mladih o međusobnoj solidarnosti u području volontiranja.

Udruga Argonauta akreditirana je za provedbu EVS-a od 2011.godine i od tada je na Europsku volontersku službu uputila 5 volontera iz Hrvatske, a ugostila je 71 EVS volontera na kraći (do 2 mjeseca) ili duži rok (od 2 mjeseca do 12 mjeseci) iz neke od zemalja Europske unije. EVS se pokazao kao odlična prilika za mlade koji žele razviti osobne kompetencije, osposobiti se za posao i život, naučiti strani jezik, upoznati kulturu drugačiju od vlastite i sl. EVS je jedinstvena prilika za svaku mladu osobu te za mnogi svoju EVS službu navode kao neprocjenjivo iskustvo. Također, EVS obogaćuje aktivnosti organizacija civilnog društva te život lokalne zajednice.

Godišnji skup bio je za sve uključene strane vrlo koristan i kvalitetno organiziran. Prisutne organizacije civilnog društva složile su se kako je ovakvih sastanaka potrebno sve više kako bi se riješili određeni problemi te povećala kvaliteta projekata.

 

#AMPEU #EVS #Erasmus+ #ESS

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island