Sortiranje otpada – LAKO I ZABAVNO.

Datum objave: 27. veljače, 2018.

Otpad, neadekvatna sanacija otpada te problemi s kojima se suočavaju svi korisnici, u zadnje vrijeme su glavna tema u medijima. Upravo iz tog razloga, Patrolaši su u goste pozvali direktora Murtele – Petra Ježinu, te iz prve ruke saznali sve što ih zanima o planovima i poteškoćama s kojima se poduzeće za komunalne djelatnosti „Murtela“ nosi.

Iz razgovora s Petrom, saznali smo da se trenutačno našoj županiji sortira manje od 15 % otpada, ali su planovi za budućnost veliki. Kroz ovu godinu, svako domaćinstvo bi trebalo dobiti dvije kante – ŽUTU i ZELENU te vrećice za BIORAZGRADIVI OTPAD. Kako bi se mještanima olakšalo sortiranje, plastika, papir, staklo i aluminijska ambalaža ići će u ŽUTU kantu, a ostali miješani otpad u ZELENU. Osim što će se tako olakšati sortiranje, mještani će u svom dvorištu imati samo dvije kante, umjesto njih pet! Ipak, svi znamo kako je u ljetnim mjesecima svaki metar kvadratni bitan.
Sortiranje otpada iz žutih kanti će se odvijati na Hripama, gdje se planira napraviti novo odlagalište jer je staro već u procesu sanacije. Također, kroz dogledno vrijeme bi se tu otvorila i nova radna mjesta, a sortiranje bi trebalo teći jednostavnije. Kao glavni cilj, Petar vidi smanjenje otpada prema Bikarcu (Centar za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije), a kao glavni problem vidi EDUKACIJU.
Upravo tu nastupaju naši Patrolaši! Željni znanja i motivirani da naučeno šire dalje, Patrolaši su se uhvatili u koštac sa sortiranjem. Iako im se na prvu sve činilo zbunjujuće, ubrzo su shvatili da sortiranje uopće nije tako teško, dapače – LAKO JE I ZABAVNO! Jedan dio grupe je morao sortirati otpad, a ostali su bili „suci“ koji su sortirano pregledali te objasniti grupi, ako su nešto pogrešno sortirali. Dalje smo saznali koje su glavne sirovine za stvaranje aluminija, plastike, stakla i papira, kako se svaki od njih dobiva te kako reciklira. Zanimljivo je koliko energije i drugih resursa možemo uštedjeti recikliranjem, a ipak, ne reciklira se dovoljno! Zanimljive su bile i ideje koje su Patrolaši smislili kako bi mogli prenamijeniti neke predmete prije nego ih bacimo. Tako je stari kabel od mobitela postao izvor inspiracije za umjetničko djelo, vezica za podvezivanje loze, gumica za kosu, narukvica itd. Kroz igru, naši Patrolaši su naučili kako je najbitnije prvo SMANJITI POTROŠNJU, zatim PRENAMIJENITI predmete, a tek na kraju ih odbaciti i RECIKLIRATI.
Da bi shvatili kako se svaki problem može pogledati iz više kutova, odigrali smo par igrica u kojima su djeca morali smisliti kreativna rješenja problema te izgraditi najveći toranj od novina, kutije od jaja i čašice jogurta ili smisliti kako da zajedničkim radom svi ostanu u krug koji se smanjivao.

Nadam se da ćemo i mi ostali shvatiti sortiranje otpada kao igru, da ćemo se educirati te da nećemo žutu i zelenu kantu shvatiti kao kaznu već kao sredstvo za postizanje čišće i bolje budućnosti.
Jer ipak, nakon što smo se educirali i sortirali otpad, najteže nam je palo skupiti raznovrsno smeće i baciti ga u samo JEDNU kantu.

Do sljedećeg patroliranja! 🙂

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island