Eko-patrola T-E-S-T.

Datum objave: 20. ožujka, 2018.

Kišno jutro nije omelo patrolaše da još jednu subotu provedu u dobrom društvu uz puno učenja i zabave. Ipak, iznenadili su se kada su čuli što ih čeka na ovoj radionici – TEST. Mada im na prvu nije bilo svejedno, brzo su se pribrali i zapravo jedva dočekali da vide što smo to pripremili za njih.

Nakon cijele jedne godine, došao je red da provjerimo što su to patrolaši naučili, a test se nije sastojao samo od provjere teorijskog znanja. Ipak, praktičano znanje, timski rad, kreativnost i maštanje smatramo kvalitetama podjednako bitnim kao i teorijsko znanje. Upravo zbog toga provjerili smo sve te komponente, ponovili naučeno te se odlično zabavili.
Kviz smo odabrali kao metodu kojom smo testirali cijeli spektar tema koje smo obradili u jednoj godini, a grupa Wingsice su bile malo bolje od Ribica u znanju o vodi, biljkama, bioluminiscenciji, prepoznavanju riba, malim trikovima štednje, energiji, simbiozi, invazivnim vrstama, morskim psima, zdravoj prehrani i ostalom. Nakon teorijskog znanja, provjerili smo i njihovu kreativnost i timski rad igrom „Pusti otok“. Svatko je trebao odabrati tri stvari bez kojih ne bi mogao preživjeti na duži vremenski period, a potom smo se podijelili u tri grupe i morali osmisliti plan preživljavanja s onim što smo izabrali. Našlo se tu svega, ali među zanimljivijim su svakako bile MAMA, koke, četkica za zube, fotoaparat, kava… Ne bi vjerovali kakva domišljatost je bila posrijedi kada se trebala smisliti veza između mame, kave i koke ne bi se preživjelo na pustom otoku. Također, neki praktični savjeti su izrodili iz igre pa ako se ikada pronađete na pustom otoku, uza sebe bi svakako trebali imati spužvu da sakuplja vlagu odnosno vodu za piće, fotoaparat čijom lećom možete zapaliti vatru, te konzervu od koje možete napraviti udicu za ribolov, nožić, lončić za kuhanje itd. Patrolaši su prošli test mašte, kreativnosti i timskog rada pa je došlo vrijeme da vidimo kakve su im praktične vještine.
U slučaju da se nekada nađu daleko od civilizacije gdje nema pitke vode, dobro je znati napraviti vlastiti filter za vodu. Od toaletnog papira, pijeska, šljunka i grančica patrolaši su napravili odličan filter i zajednički dobili bistru vodu. Bravo za njih, a vi ostali pripazite da je takvu vodu prije pića ipak morate prokuhati!!
Zajedno smo se prisjetili ciklusa kruženja vode u prirodi, važnosti biljaka i kisika te napravili još jedan mini eko-sustav, a držimo fige da ovaj bude još dugovječniji od onih lanjskih.
Za sam kraj provjerili smo kakve su vizije naših patrolaše za njihovu budućnost i patrolašku dužnost. Radnju smo smjestili na otok Murter, godine 2038., a djeca su morala zamisliti čime se bave, kako se odnose prema prirodi te kakav pogled puca s Raduča.

Patrolaši su uspješno prošli test, zabavili se te sprijateljili s novom volonterkom – Serenom iz Italije! Ona nosi neke nove priče i znanja te originalan recept za pizzu tako da patrolaši jedva čekaju okusiti malo Italije.
Do sljedećeg patroliranja! 🙂

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island