Drugaši se pitaju- što je to kulturna baština?.

Datum objave: 28. ožujka, 2018.

 

Djelatnici udruge Argonauta jutros su ugostili učenike drugog razreda Osnovne škole Murterski škoji u pratnji njihove učiteljice Živane Stegić Ivas. S obzirom da drugaši sa svojom učiteljicom trenutno uče gradivo o kulturnim institucijama i kulturnoj baštini, posjetili su nas u prostorijama Sokolane gdje su izloženi predmeti sačuvani u Zavičajnu zbirku Marka Mudronje Repca kako bi iz prve ruke saznali što sve spada u kulturnu baštinu Murtera.

Učenici su u pratnji djelatnica Argonaute razgledali zbirku i naučili čemu su pojedini predmeti iz zbirke u prošlosti služili. Od izloženih predmeta, najviše ih se dojmio tkalački stan, a starinsko glačalo također im je bilo zanimljivo. Ipak, najviše smo pažnje posvetili murterskoj tradicionalnoj narodnoj nošnji.

Fotografije Murterki i Murterina u narodnim nošnjama koje su izložene u postavu Zbirke poslužile su nam kao inspiracija u izradi vlastite murterske nošnje od kolaža. Djeca su naučila dijelove narodne nošnje i nazive istih, a svojim kreacijama dodijelili su i zanimljiva, ne baš tako tradicionalna imena.

Drugi dio radionice djeca su učila ponešto o pisaćim strojevima. Dio zbirke je i pisaći stroj star više od 100 godina, koji je djecu asocirao na printer i tipkovnicu. Nakon priče o pisaćim strojevima i njihovoj evoluciji, djeca su napisala svoje ime na radnom listiću tipkajući tj. bojeći slova na nacrtanoj pisaćoj mašini.

Druženje s drugašima otvorilo je brojne nove teme s kojima ćemo se zabaviti na nekim od sljedećih radionica. Hvala drugom razredu i njihovoj učiteljici na posjeti!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island