Petica za more.

Datum objave: 24. travnja, 2018.

Prošlu subotu, 21.travnja 2018. Udruga Argonauta i Turistička zajednica Tisno organizirali su akciju čišćenja podmorja. Ekipa ronioca iz ronilačkog centra Tramonto, DVD tisno i radnici Komunalnog poduzeća Ježinac spremno su dočekali dan uoči Dana planete Zemlje ne bi li i oni dali svoj doprinos smanjenju zagađenja. Njima su se pridružili i eko-patrolaši, koji su se rado odazvali na dužnost  patroliranja, čišćenja i educiranja o tome kako, zašto i od koga zaštiti svoj okoliš i more.

Lokaciju Patrole smo nakratko premjestili u Tisno kako bi i mi pomogli u “uljepšavanju” dragog nam Planeta. Prošetali smo edukativnom stazom Sv. Andrije i naučili o tome što je to Natura 2000, koje su endemične vrste na otoku Murteru, te koji je nobelovac istraživao endemičnu vrstu Dalmatinski buhač. Saznali smo i gdje se skriva edukativna podmorska staza te se dogovorili da ćemo je obići kada more još malo zatopli.
Dok smo tako prelazili šetnicu, nismo mogli ne primijetiti smeće – bilo ga je svugdje! Neko se sunčalo u prvom redu do mora, dok je neko bilo skriveno u grmlju, duboko u sjeni. Svakako, situacija je alarmantna te smo morali nešto učiniti i zato smo se priključili akciji PETICA ZA MORE.
Ideja akcije glasi: SKUPI 5 KOMADA OTPADA SVAKI PUT KADA IDEŠ NA PLAŽU!
Brzo i lako! Ideja je odlična, a na nama je samo da je počnemo primjenjivati i da svojim djelima, akciju proširimo i na druge (o akciji saznaj više na: https://web.facebook.com/amorefestivalporec/)

Mi smo svojih 5 komada sakupili (čak i više :)) te napravili table s opisom akcije na kojima možete pročitati nimalo lijepe činjenice o zatrpanosti našeg planeta plastičnim otpadom.
– Jeste li znali da je nasukani kit ulješura u svom stomaku imao čak 22 kg plastike?
– Znate li da se sva plastika ikada napravljena još nije u potpunosti razgradila?
– Jeste li ikada čuli za “plastični kontinent” – masovno plutajuće odlagalište u Tihom oceanu?
– Jeste li svjesni da godišnje 8 tona plastike završi u moru?

Sve su to neke činjenice koje bi nas trebale navesti na razmišljanje te u konačnici na djelovanje!
Kada bi svatko od nas pokupio 5 komada otpada svaki put kada bi išli na plažu, Dan planeta Zemlje ne bi bio samo jedan dan godišnje, a naše i naše more bi nam bilo uistinu zahvalno. Možda tada “prvi red do mora” više ne bi pripadao čepovima, bocama, kroksicama.
Patrolašima se jako svidjelo u Tisnom, a još kada su za svoj rad dobili okrepu, sreći nije bilo kraja.
Zahvaljujemo se TZ Tisno, Općini Tisno, ronilačkom centru Tramonto, DVD-u Tisno, Komunalnom poduzeću Ježinac i svim vrijednim ručicama koje brinu o moru.

DAJ PET do sljedećeg patroliranja! 🙂

 

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island