Nastavljaju se aktivnosti u Zavičajnoj zbirci Marka Mudronje Repca.

Datum objave: 26. travnja, 2018.

Na inicijativu udruge Argonauta, uz financijsku i logističku potporu Općine Murter- Kornati i Turističke zajednice Općine Murter-Kornati, te stručnu pomoć Muzeja Grada Šibenika i obitelji pokojnog Marka Mudronje Repca nastavlja se s radom na valorizaciji Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca. Podsjetimo, kolekciju predmeta, fotografija i dokumenata iz povijesti Murtera, koju je pok. Marko Mudronja Rebac prikupljao tijekom svog života, darovao je Općini Murter- Kornati u trajno vlasništvo. Općina je Zbirku izložila u prizemlju  takozvane Sokolane na Pijaci Društva seoske izobraženosti u Selu u Murteru.

S obzirom na vrijednost kolekcije Zavičajne zbirke, i potencijal njenog korištenja u prezentaciji bogate kulturne i tradicijske baštine Murtera u budućnosti, od ovog proljeća krenule su prve aktivnosti kojima će se Zavičajna zbirka registrirati u Registar kulturnih dobara RH. Registracija Zbirke u Registar kulturnih dobara RH predstavljat će osnovu za daljnju valorizaciju i unaprjeđenje Zbirke kroz financiranje od strane Ministarstva kulture RH te EU fondova i drugih donatora.

Zavičajna zbirka je otvorena za posjet svakog radnog dana u jutarnjim satima od 8-14h, a  uz najavu i dogovor sa djelatnicima udruge Argonauta, moguće je organizirati vođene ture u Zbirci ili radionice. Zbirku su ovog proljeća već posjetila djeca drugog i trećeg razreda Osnovne škole Murterski škoji u pratnji njihovih učiteljica, a uz razgled zbirke učili su o postavu kroz edukativne radionice.

Glavna aktivnost koja je u tijeku je inventarizacija zavičajne zbirke i pripremne radnje registracije zbirke u Registar kulturnih dobara RH. Važnu profesionalnu podršku cijelom procesu pružaju zaposlenici Muzeja Grada Šibenika, posebice etnološki odjel MGŠ. Uspješna suradnja obitelji Marka Mudronje Repca sa Općinom Murter- Kornati te udrugom Argonauta se nastavlja, posebice stručna pomoć restauratorice i konzervatorice Jelene Ćurić, unuke Marka Mudronje Repca.

O radnom vremenu i drugim sadržajima u glavnoj sezoni još ćemo Vas obavijestiti u narednom razdoblju. Za sada znamo da će se kroz srpanj i kolovoz održavat edukativne radionice za djecu po uzoru na prošlogodišnji „Murterski dječji ponedjeljak“, kojemu je inspiracija bila kulturna baština Murtera.

Veselimo se Vašem posjetu!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island