Patroliranje tunogojilištem.

Datum objave: 2. svibnja, 2018.

Murterski Eko patrolaši jedva su dočekali subotu, 28. travnja 2018. jer je to značilo samo jedno – posjet tunogojilištu!! Djeca su bila uzbuđena što će provesti dan u prirodi, družiti se, maknuti misli sa škole te što će vidjeti i naučiti nešto novo.

Tako je i bilo. Startali smo u 9 iz Murtera te kombijima došli do zadarske luke Gaženica gdje se smjestila Pelagos net farma. Domaćini su nas srdačno dočekali sa željom da nam pokažu i pojasne čim se bave. Prvo smo vidjeli hladnjače gdje se čuva mala plava riba kojom se tune hrane. Malo je djeci bilo hladno, ali to ih nije spriječilo da istraže drugo postrojenje u kojem se mala plava riba obrađuje, marinira ili soli te skladišti radi zrenja. Riba koju vrijedne ruke radnika obrade, čuva se u sanducima gdje zrije u salamuri, a potom putuje prema Albaniji i Italije, gdje konačno postaje krajnji produkt. Djeca su se prvi put susrela s takvim postrojenjem te im je bilo jako zanimljivo, mada nisu bili najsretniji s mirisom na koji se, ipak, treba malo priviknuti.
Nakon kopnenog dijela, ukrcali smo se na Pelagos II i spremno zaplovili prema otočiću Balabri, gdje se tunogojilište smjestilo. Djeca su bila oduševljena i Sirijskim brodom koji je u luci dopremio ogromne količine soli, potrebne za proizvodnju slanih inćuna, a odmah smo ispitali odakle se dovozi, zašto se uvozi, kako se sterilizira itd. Čini se da naše solane ipak nemaju toliki kapacitet da bi mogle proizvoditi dovoljno za sve, pa eto – možda to “miriše” na slobodna nišu i nova radna mjesta. Svakako, na putu prema tunogojilištu od direktora tvrtke, Nenada Horvata, saznali smo sve o načinu lovljenja tune u južnom dijelu Jadrana, načinima transporta, situacijama koje mogu poći po zlu, ICCAT-u i regulativama koje moraju biti zadovoljene, hranjenju tunu, čišćenju kaveza, reakcijama u slučaju nesreće itd. U kratkom druženju, gospodin Nenad nam je pokušao sumirati cijeli znanstveni, prehrambeni i poslovni aspekt uzgoja tune na čemu smo mu iznimno zahvalni!
Naravno, mi smo imali svoju dužnost – patrolirati! Morali smo saznati postoji li mogućnost da tunogojilište ikako negativno utječe na okoliš i stanovnike okolnih otoka. Uz velike mjere predostrožnosti, konstantan monitoring i pedantnost prilikom rukovanja, negativan ekološki utjecaj je sveden na minimum. Također, uvažena je i još jedna kontrolna točka, koju su Murterini zahtijevali na prezentaciji o proširenju kaveza Pelagos net farme, te vjerujemo da ni u budućnosti neće biti nikakvih problema.
Patrolaši su još jednom kroz igru podigli razinu svoje svijesti o aktivnostima u okolišu, educirali se, družili te obavili svoju patrolašku dužnost :).

Zahvaljujemo se svim djelatnicima Pelagos net farme koji su sudjelovali u odličnoj organizaciji i srdačnoj dobrodošlici murterskih Eko-patrolaša!
Do sljedećeg patroliranja!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island