Argonauta partner na HCKZ.

Datum objave: 23. svibnja, 2018.

U utorak 22. svibnja 2018. u Drnišu je potpisan ugovor o dodjeli nepovratnih sredstva za projekt “Hrvatski centar koralja Zlarin” kojeg je nositelj grad Šibenik a  partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin te naša Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Gradonačelnik Šibenika, Željko Burić u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislava Petrica i župana Gorana Pauka potpisao je ugovor kojim je Grad Šibenik za projekt Hrvatskog centra koralja Zlarin uspješno ostvario potporu od 13,332.404,97 kuna nepovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Ministrica Gabrijela Žalac u Drnišu je potpisala ukupno tri ugovora za tri projekta na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. Uz Hrvatski centar koralja, istom su prilikom dodijeljena nepovratna sredstava za drugu fazu projekta “Turističke valorizacije kanala sv. Ante” i “Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000”.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuće Šare i Kažerma. Kuća Kažerma će funkcionirati kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će sadržavati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina, knjižnicu koja uključuje znanstvene radove ali i poeziju Vesne Parun.

Cjelokupni stalni postav će uključivati suvremene tehnologije poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura, audio vizualnih atrakcija, video-igrica i sl. Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike. Projektom će se uspostaviti sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija za djelatnike centra i partnere o funkcionalnostima centra, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

Ukupna vrijednost projekta je 24,127.147,50 kuna, a rok provedbe je 36 mjeseci.

Udruga Argonauta će kao partner na projektu sudjelovati u razvoju edukativnih programa koje će nuditi budući Centar koralja te drugim povezanim aktivnostima.

Neobično nam je drago što ćemo biti u mogućnosti podijeliti svoje 13-to godišnje iskustvo razvoja i implementacije edukacijskih programa u zaštiti prirode i okoliša za sve skupine korisnika a osobito za djecu i mlade i na taj način dati doprinos ovom vrijednom pojektu.

Također dijelimo i uzbuđenje s nositeljima projekta, drugim partnerima i  Zlarinjanima što će ovaj dugo išćekivani projekt zaživjeti i dati novi vjetar u leđa jednoj maloj otočnoj zajednici u našoj županiji.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island