Volontiranje u Beču – zašto ne!?.

Datum objave: 31. svibnja, 2018.

U razdoblju od rujna 2017. do svibnja 2018. EVS volonterka Tea Kaurinović provela je 9 mjeseci na projektu organizacije koordinatora GRENZENLOS Interkultureller Austausch u Beču – Austrija, organizacija pošiljatelj bila je udruga Argonauta, a Tea je EVS službu provela u alternativnoj školi u radu s djecom. Pročitajte o njenom iskustvu i odvažite se i vi za sudjelovanje u međunarodnoj aktivnosti mladih:

“U sklopu Europske volonterske službe (EVS) sudjelovala sam u projektu alternativne škole u Beču za djecu od prvog do četvrtog razreda. Prijavila sam se s namjerom upoznavanja nove zajednice i alternativnih pristupa u odgoju i obrazovanju. Škola u kojoj sam volontirala ima 20 djece u uzrastu od šest do deset godina. Škola je organizirana kao organizacija roditelja koji samostalno organiziraju principe i načine rada sa djecom. Uz dvije učiteljice, djeca se uče kreativnom i samostalnom učenju o svijetu oko sebe, kao i samima sebi.

Uloga volontera je podržavanje rada škole, pomaganje u tehničkoj pripremi nastave, pomaganje roditeljima koji svakodnevno pripremaju obrok za polaznike, provođenje manjih projekata, radionica sa djecom i sl. Tako sam i sama organizirala radionice „Učenje hrvatskog“, što sam prilagodila dječjem uzrastu i temama kao što su boje i životinje. Osim toga, organizirala sam cirkusku radionicu „Ljudske piramide“, radionice origamija, izrade božićnih čestitki, kao i mnoge druge radionice, ponajviše u okviru sata tjelesnog. Iako je škola koncipirana atipično za klasični školski sustav, djeca su svakodnevno učila i vježbala pisanje, čitanje, računanje. Moja zadaća je bila pomoći u individualnom radu pojedine djece, te na kreativan način upoznavati metode učenja. Projekt je u ukupnom trajanju deset mjeseci koliko traje školska godina.

Osim projekta, grad Beč nudi mnoge druge sadržaje, od kulture i umjetnosti do svakodnevnih mogućnosti obilaska zanimljivih i značajnih povijesnih građevina, prostranih parkova, uređenih biciklističkih staza u cijelom gradu. Značajno iskustvo sudjelovanja u projektu svakako zauzima upoznavanje novih ljudi, volontera iz različitih krajeva svijeta (ne samo Europe) te učenje njemačkog jezika, koje je bilo neophodno za svakodnevnu komunikaciju sa djecom u školi, ali i izvan projekta.

Uz sva pozitivna i nova iskustva, EVS je svakako i izazov: dolazak u novu sredinu, među nove ljude i suradnike, sa novim jezikom…. uz pokušaj realizacije osobnih ideja i ambicija s kojima se dolazi na projekt.

Uz sve novine i poteškoće koje se pojave na putu, svakako vrlo kreativan i osebujan period za svakog volontera!”

Vaša Tea

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island