Volontiranje u Beču – zašto ne!?.

Piše: Ivona Jadrić — 31. svibnja, 2018.

U razdoblju od rujna 2017. do svibnja 2018. EVS volonterka Tea Kaurinović provela je 9 mjeseci na projektu organizacije koordinatora GRENZENLOS Interkultureller Austausch u Beču – Austrija, organizacija pošiljatelj bila je udruga Argonauta, a Tea je EVS službu provela u alternativnoj školi u radu s djecom. Pročitajte o njenom iskustvu i odvažite se i vi za sudjelovanje u međunarodnoj aktivnosti mladih:

“U sklopu Europske volonterske službe (EVS) sudjelovala sam u projektu alternativne škole u Beču za djecu od prvog do četvrtog razreda. Prijavila sam se s namjerom upoznavanja nove zajednice i alternativnih pristupa u odgoju i obrazovanju. Škola u kojoj sam volontirala ima 20 djece u uzrastu od šest do deset godina. Škola je organizirana kao organizacija roditelja koji samostalno organiziraju principe i načine rada sa djecom. Uz dvije učiteljice, djeca se uče kreativnom i samostalnom učenju o svijetu oko sebe, kao i samima sebi.

Uloga volontera je podržavanje rada škole, pomaganje u tehničkoj pripremi nastave, pomaganje roditeljima koji svakodnevno pripremaju obrok za polaznike, provođenje manjih projekata, radionica sa djecom i sl. Tako sam i sama organizirala radionice „Učenje hrvatskog“, što sam prilagodila dječjem uzrastu i temama kao što su boje i životinje. Osim toga, organizirala sam cirkusku radionicu „Ljudske piramide“, radionice origamija, izrade božićnih čestitki, kao i mnoge druge radionice, ponajviše u okviru sata tjelesnog. Iako je škola koncipirana atipično za klasični školski sustav, djeca su svakodnevno učila i vježbala pisanje, čitanje, računanje. Moja zadaća je bila pomoći u individualnom radu pojedine djece, te na kreativan način upoznavati metode učenja. Projekt je u ukupnom trajanju deset mjeseci koliko traje školska godina.

Osim projekta, grad Beč nudi mnoge druge sadržaje, od kulture i umjetnosti do svakodnevnih mogućnosti obilaska zanimljivih i značajnih povijesnih građevina, prostranih parkova, uređenih biciklističkih staza u cijelom gradu. Značajno iskustvo sudjelovanja u projektu svakako zauzima upoznavanje novih ljudi, volontera iz različitih krajeva svijeta (ne samo Europe) te učenje njemačkog jezika, koje je bilo neophodno za svakodnevnu komunikaciju sa djecom u školi, ali i izvan projekta.

Uz sva pozitivna i nova iskustva, EVS je svakako i izazov: dolazak u novu sredinu, među nove ljude i suradnike, sa novim jezikom…. uz pokušaj realizacije osobnih ideja i ambicija s kojima se dolazi na projekt.

Uz sve novine i poteškoće koje se pojave na putu, svakako vrlo kreativan i osebujan period za svakog volontera!”

Vaša Tea

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka