“Plavi projekt” predstavljen na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Piše: Sanja Kovačev — 7. lipnja, 2018.

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje projekta „Plavi projekt- doprinos razvoju programa društveno korisnog učenja na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu“ koji je započeo u travnju 2018. Uz predstavljanje projekta, održana je i radionica o društveno korisnom učenju pod vodstvom prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović.

Svrha projekta je dati priliku studentima veterine za angažman u društveno korisnim projektima očuvanja morskog okoliša. Kroz projekte u sklopu nastave, a u suradnji s organizacijama civilnoga društva studenti detektiraju potrebe zajednice i kroz kolegije izrađuju potencijalna rješenja – projekte kroz koje će se angažirati u lokalnoj zajednici. U sklopu ovog konkretnog projekta detektirane su teme koje su zanimljive studentima, a donijet će korist zajednici kroz edukaciju o metodama praćenja populacija i liječenja zaštićenih morskih životinja, morskih kornjača i dupina.

Terenski rad tijekom projekta odvijat će se u Morskom obrazovnom centru – Aquarium Pula te na Murteru. Pulski dio edukacija bit će fokusiran na morske kornjače te će studenti u teoretskom i praktičnom dijelu proći gradivo izrade protokola praćenja i spašavanja morskih zaštićenih životinja do praktične primjene prilikom isplova morskim brodicama. Nakon edukacije osmislit će konkretne projekte primjenjive u zajednici i provesti ih u djelo na području Istarske županije. Na radionicama u Murteru studentski će se fokusirati na dupine, i educirati se o izradi protokola za praćenje, bilježenju pojavnosti zaštićenih morskih životinja – datum, vrijeme, zemljopisna pozicija, broj životinja, dobne
kategorije, meteorološkmi uvjetima i ljudskom utjecaju (pomorski promet, turistička i ribarska djelatnost), osnovama fotografiranja  zaštićenih morskih životinjskih vrsta te opisu prijetnji tijekom boravka u prirodi i slično. Nakon edukacija, studenti će također osmisliti projekte za stanovništvo obalnih i otočnih zajednica na cijelom području hrvatske strane Jadrana te ih odraditi u suradnji s lokalnim udrugama, školama i sličnim ustanovama. Partneri na ovom projektu omogućit će studentima potpuno novi pristup učenju od onoga
na koji su navikli, te time potaknuti njihovo aktivno i svrhovito sudjelovanje u životu lokalne zajednice svojim stručnim doprinosom.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka