“Plavi projekt” predstavljen na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Datum objave: 7. lipnja, 2018.

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje projekta „Plavi projekt- doprinos razvoju programa društveno korisnog učenja na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu“ koji je započeo u travnju 2018. Uz predstavljanje projekta, održana je i radionica o društveno korisnom učenju pod vodstvom prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović.

Svrha projekta je dati priliku studentima veterine za angažman u društveno korisnim projektima očuvanja morskog okoliša. Kroz projekte u sklopu nastave, a u suradnji s organizacijama civilnoga društva studenti detektiraju potrebe zajednice i kroz kolegije izrađuju potencijalna rješenja – projekte kroz koje će se angažirati u lokalnoj zajednici. U sklopu ovog konkretnog projekta detektirane su teme koje su zanimljive studentima, a donijet će korist zajednici kroz edukaciju o metodama praćenja populacija i liječenja zaštićenih morskih životinja, morskih kornjača i dupina.

Terenski rad tijekom projekta odvijat će se u Morskom obrazovnom centru – Aquarium Pula te na Murteru. Pulski dio edukacija bit će fokusiran na morske kornjače te će studenti u teoretskom i praktičnom dijelu proći gradivo izrade protokola praćenja i spašavanja morskih zaštićenih životinja do praktične primjene prilikom isplova morskim brodicama. Nakon edukacije osmislit će konkretne projekte primjenjive u zajednici i provesti ih u djelo na području Istarske županije. Na radionicama u Murteru studentski će se fokusirati na dupine, i educirati se o izradi protokola za praćenje, bilježenju pojavnosti zaštićenih morskih životinja – datum, vrijeme, zemljopisna pozicija, broj životinja, dobne
kategorije, meteorološkmi uvjetima i ljudskom utjecaju (pomorski promet, turistička i ribarska djelatnost), osnovama fotografiranja  zaštićenih morskih životinjskih vrsta te opisu prijetnji tijekom boravka u prirodi i slično. Nakon edukacija, studenti će također osmisliti projekte za stanovništvo obalnih i otočnih zajednica na cijelom području hrvatske strane Jadrana te ih odraditi u suradnji s lokalnim udrugama, školama i sličnim ustanovama. Partneri na ovom projektu omogućit će studentima potpuno novi pristup učenju od onoga
na koji su navikli, te time potaknuti njihovo aktivno i svrhovito sudjelovanje u životu lokalne zajednice svojim stručnim doprinosom.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island