Nagradni izlet u Murter učenicima i profesorima iz Zadarske županije.

Datum objave: 11. lipnja, 2018.

U subotu, 09. Lipnja 2018. godine udruga Argonauta ugostila je učenike i profesore iz Zadarske županije u sklopu nagradnog izleta za učenike odličnog uspjeha u nastavi i na natjecanjima iz različitih predmeta. Sedamdesetak učenika u pratnji tridesetak profesora prošlo je kroz tri edukativno- kreativne radionice u organizaciji naše udruge. Teme radionica provedenih koristeći se neformalnim metodama učenja bile su iz područja kulturne i prirodne baštine, a za provedbu radionica odabrane su tri lokacije: arheološko nalazište Colentum, zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca te vidikovac crkve Sv. Roka.

Prva radionica održana je na području arheološkog lokaliteta Colentum. Učenici podijeljeni u nekoliko grupa imali su ovdje zadatak riješiti „(Ne)moguću misiju“- igru koja je uključivala 15 zagonetki i zadataka povezanih s arheološkim lokalitetom Colentum, a koju je grupa trebala riješiti u vremenu od maksimalno 50 minuta. Učenici su u rješavanju zadataka morali raditi kao tim, a u rješavanju zagonetki od velike im je pomoći bila turistička karta „Skriveno blago Colentum“ izrađena u sklopu projekta „Arheološko blago Colentum 5“ . Unatoč kiši koja je promicala, obje grupe uspješno su riješile većinu zadataka „(Ne)moguće misije“ i kroz  igru, naučili o povijesti ovog značajnog arheološkog lokaliteta.

Druga se radionica odigrala u starom selu, u Zbirci Marka Mudronje Repca, gdje su učenici u dvije grupe sprovedeni kroz Zbirku nakon čega su se pozabavili escape room-om. Naime, riječ je o igri gdje su djeca bila podijeljena u timove te su kroz rješavanje Pitalica/mozgalica i Križaljka s lokalnim nazivima morali u što kraćem roku dokučiti rješenja kako bi dobila dozvolu pronaći ključ za izlaz iz Zbirke (ključ je predstavljao ispisani exit na papiriću koji je bio sakriven u Zbirci). Budući da su svi učenici bili angažirani i maksimalno predani, zadatak su savladali i prije zadanog vremena te je na kraju ostalo i vremena za njihove profesorice koje su sa zanimanjem pogledale Zbirku.

Kada je jedna grupa bila u Zavičajnoj zbirci, druga se grupa popela na vidikovac Sv. Roka gdje ih je čekala naša Ivana.

Sa crkvice Sv. Roka pruža se jedinstven pogled na Kornate, Tisno, Betinu, Velebit, Vransko jezero i sve male otočiće što daju jedinstvenu ljepotu murterskom kraju. Kako bi djeca primijenila teorijsko znanje iz geografije i biologije, radionica se sastojala od popunjavanja slijepe karte i orijentacije u prostoru. Kroz igru, djeca su naučila odrediti strane svijeta pomoću ručnog sata, orijentirati se u prostoru i viđeno primijeniti na kartu, naučili su gdje se nalaze svi naši nacionalni parkovi i koja su pravila ponašanja u zaštićenim područjima. Kroz zadatke, koje su morali riješiti u timovima, saznali su mnogo činjenica o Murteru, NP Kornati i zaštićenim vrstama koje obitavaju na ovom području.

„Vratit ćemo se ponovno“ rekli su učenici nakon cjelodnevnog boravka u Murteru, a mi smo bili sretni što smo im uspjeli prenijeti znanje i ljubav prema murterskom kraju.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island