Prvi Sajam antičkog nakita u Tisnom.

Datum objave: 26. lipnja, 2018.

Udruga Argonauta u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Tisno i Narodnom knjižnicom i čitaonicom Tisno, a uz financijsku pomoć Općine Tisno organizira prvi “Sajam antičkog nakita” u atriju palače Katunarić u Tisnom od 29. do 30. lipnja 2018. Inspiracija za sajam nakita je arheološka zbirka Sv. Martin Ivinj koja u svom fundusu sadrži zanimljive primjerke nakita pronađene na ovom području.

Područje Ivinja naseljeno je od prapovijesti, a arheološko nalazište Ivinj datira se u 1. stoljeće, kada je ovdje podignuto veliko gospodarsko- ladanjsko imanje. U drugoj polovici 5. stoljeća u zapadnom je dijelu vile izgrađena trobrodna ranokršćanska bazilika s krstionicom, a uz njezin je južni zid nešto kasnije dograđena jednobrodna građevina s peterokutnom apsidom. U srednjem je vijeku (12./13.st.) na ruševinama antičke vile, nedaleko od ostataka bazilike, sagrađena crkva Sv. Martina, jednobrodna romanička građevina s oblom apsidom. Unutar i uokolo crkve pronađeni su grobovi iz razdoblja od 11. do 13. stoljeća, kao i veći broj kasnosrednjovjekovnih stećaka (13. – 15. st.). S obzirom na brojnost i raznolikost reljefnih ukrasa na stećcima, nekropola u Ivinju jedna je od bogatijih nekropola toga tipa u Hrvatskoj, a povijesni i
arheološki tragovi ukazuju na gotovo neprekinut kontinuitet kultnog mjesta od ranog kršćanstva do danas.

Nalazi koji su tijekom arheoloških istraživanja pronađeni u Makirini odnosno na lokalitetu Sv. Martin u Ivinju sakupljeni su u Arheološku zbirku Sv. Martina koja je izložena u prizemlju palače Katurnarić (zgrada Općine Tisno). Među eksponatima, ističu se brojni nalazi nakita, posebno takozvanih trojagodnih naušnica karakteristični za ovo područje. Udruga Argonauta, u suradnji s Narodnom knjižnicom I čitaonicom Tisno te Turističkom zajednicom Općine Tisno organizira prvi “Sajam antičkog nakita” koji će se održati od 29. do 30. lipnja 2018.g. u atriju palače Katunarić. Glavni cilj sajma je približiti posjetiteljima sadržaj Zbirke Sv. Martina, ukazati na vrijednost ovoga rheološkog lokaliteta, ali i okupiti te prezentirati nakit obrtnika i umjetnika s našeg područja.

Sajam će okupiti izlagače s područja Hrvatske, a uz prodajni sajam, u petak od 20h prigodom otvorenja Arheološke zbirke Sv. Martin Ivinj, u atriju palače Katunarić nastupit će Viktor Hodak na violončelu, a u subotu od 19h svi zainteresirani moći će izraditi svoj primjerak nakita na radionici izrade nakita udruge Argonauta.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island