Šudar – jučer, danas, sutra.

Piše: Sanja Tabori — 10. srpnja, 2018.

Ljetni smo tjedan započeli s Argonautinim dječjim programom koji se odnosio na mali murterski ponedjeljak, a tema nam je bila Šudar – jučer, danas, sutra. Polaznici radionice imali su se priliku upozati s nekadašnjim simbolom ženskog oglavlja koji je u ono vrijeme puno govorio o njezinom društvenom statusu.  Nakon što su djeca čula priču o šudaru i ona sama ispričala svoje dojmove vezane uz spomenutu priču, slijedila je kreativna radionica izrada vlastitih šudara od bijelog platna. Naime, djeca su imala priliku uz upotrebu škara i flomastera dizajnirati svoj šudar, a kao primjer su im poslužile marame iz Zbirke i prethodno nacrtani motivi, odnosno detalji preuzeti s originala.

Radionica je potrajala sat vremena, a budući da su djeca bila iz drugih dijelova Hrvatske, uz kreativno smo se izražavanje, zabavili i dječjim pričama o njihovim bakama i načinima odijevanja te pokrivalima za glavu.

Zbirka Marka Mudronje Repca poprimila je novu ulogu i postala je edukativno-kreativan prostor u kojem najmlađa populacija može saznati o kulturi i tradiciji Murtera. Izlošci Zbirke sada postaju interaktivni sadržaj, a nadalje će priča o povijesti Murtera biti ispričana svaki ljetni ponedjeljak.

Dječju smo radost zabilježili fotografijama i pozivom da nam se pridruže na sljedećim radionicama.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka