Šudar – jučer, danas, sutra.

Datum objave: 10. srpnja, 2018.

Ljetni smo tjedan započeli s Argonautinim dječjim programom koji se odnosio na mali murterski ponedjeljak, a tema nam je bila Šudar – jučer, danas, sutra. Polaznici radionice imali su se priliku upozati s nekadašnjim simbolom ženskog oglavlja koji je u ono vrijeme puno govorio o njezinom društvenom statusu.  Nakon što su djeca čula priču o šudaru i ona sama ispričala svoje dojmove vezane uz spomenutu priču, slijedila je kreativna radionica izrada vlastitih šudara od bijelog platna. Naime, djeca su imala priliku uz upotrebu škara i flomastera dizajnirati svoj šudar, a kao primjer su im poslužile marame iz Zbirke i prethodno nacrtani motivi, odnosno detalji preuzeti s originala.

Radionica je potrajala sat vremena, a budući da su djeca bila iz drugih dijelova Hrvatske, uz kreativno smo se izražavanje, zabavili i dječjim pričama o njihovim bakama i načinima odijevanja te pokrivalima za glavu.

Zbirka Marka Mudronje Repca poprimila je novu ulogu i postala je edukativno-kreativan prostor u kojem najmlađa populacija može saznati o kulturi i tradiciji Murtera. Izlošci Zbirke sada postaju interaktivni sadržaj, a nadalje će priča o povijesti Murtera biti ispričana svaki ljetni ponedjeljak.

Dječju smo radost zabilježili fotografijama i pozivom da nam se pridruže na sljedećim radionicama.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island