Putovanje u Marijansku brazdu.

Piše: Ivana Marin — 1. kolovoza, 2018.

U jučerašnjim tajnama morskih dubina, zaronili smo duboko, duboko gdje su samo rijetki sretnici uistinu imali priliku biti. Otkrili smo Challenger Deep – najdublju točku pod morem koja se krije u Marijanskoj brazdi.
Kako bi došli do 10 971 m morali smo proći zonu gdje svjetlo još uvijek prodire kroz vodeni stupac, zatim zonu sumraka gdje neke životinje stvaraju vlastitu svjetlost, mračnu zonu, abisalnu te konačno i zonu hadala koja se nalazi na više od 6 000 m, a u kojoj se i smjestila i Marijanska brazda.
Da bi djeca shvatila o kakvim je veličinama ovdje riječ – za igru smo plavetnog kita morali smjestiti u dvorište dječjeg vrtića. Pogađate? Naravno da nije mogao stati jer ima 25 m, a čovjek se naspram njemu čini kao mala mrvica.
Za potpuni doživljaj, napravili smo i podmornicu imenom Murterski žutac, koja je zaronila sve do dubina u kojima žive divovske lignje i strašne ribe. Također smo i provježbali svoje motoričke sposobnosti kako bi bili spremni na iznenadne situacije, ali i kako bi znali radit na sve brodske aparate. 


Do sljedećeg utorka kada ćemo istražiti neke nove tajne što morske dubine nose.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka