Radionica Recycle&Reuse.

Datum objave: 9. kolovoza, 2018.

U jučerašnjoj smo se radionici Recycle&Reuse ne samo dobro zabavili i igrali, već i nešto naučili o životima morskih kornjača, od njihovog rođenja do starosne dobi.

Jeste li znali da se sve morske kornjače razmnožavaju na pješčanim plažama? Pare se u moru, od kraja ožujka do početka lipnja, a jaja polažu tijekom ljeta. Na kopno izlaze samo ženke radi polaganja jaja, a mužjaci, nakon što se izlegu, više nikada ne izlaze na kopno. Tijekom jedne sezone ženke mogu imati između 2-5 legala, s pauzom od 2 tjedna između. Jaja liježu u rupe iskopane u pijesku i broj im u jednom leglu varira od 23 do 190, obično preko 100. Inkubacijski period općenito varira i traje između 50 i 65 dana. Veličina oklopa mladih kornjačica varira između 33,5 mm i 55 mm. Ustanovljeno je da spolnu zrelost postižu nakon 30 godina, pri duljini oklopa od 70 do 90 cm.

Upravo su to neki od osnovnih podataka o morskim kornjačama, a mi smo ih naučili još više. Naravno, teorijski dio lakše smo pratili kroz igru, stoga smo prilikom prve igre skupljali smeće po plaži (papir i plastiku), pazili i čuvali prirodu i odlagali smeće u za to predviđeno mjesto. Nakon toga, voditeljice su s djecom obojale morske valove i ribice, a od kartonskih kutija od jaja kreirali smo male kornjače. Kada smo napravili cijeli morski svijet, kornjačice je trebalo uvesti u more, a to smo učinili posljednjom igrom tadašnje radionice. Naravno, i ovog smo puta očistili plažu od smeća i čuvali kornjače od eventualnih grabežljivaca.

Kornjače su sada na sigurnom, plaža je čista, priroda netaknuta i možemo dalje u nove izazove i nove kreativne radionice. Pridružite nam se i na sljedećoj radionici Recycle&Reuse u srijedu u 20h.

 

 

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island