Održana “Noć Colentuma 2018”.

Datum objave: 24. kolovoza, 2018.

“Noć Colentuma” i ove je godine osvanula krajem kolovoza kako bi uljepšala oproštaj s ljetom. Ove godine još bogatija sadržajima, na prekrasnoj lokaciji arheološkog nalazišta Colentum,  “Noć Colentuma” ugostila je brojne ljubitelje kulturne baštine Murtera, povijesti i arheologije, ali i brojne druge posjetitelje, turiste i znatiželjnike.

Posjetitelje je do lokacije arheološkog nalazišta Colentum vozio organizirani turistički vlakić kako bi se s obzirom na dislociranost lokaliteta od centra mjesta olakšala dostupnost manifestacije raznim dobnim skupinama. Odmah po dolasku na mjesto održavanja manifestacije, posjetitelji su se mogli okititi lovorovim vijencima te na taj način i “službeno” postati Kolentinci barem na jednu večer. Lovorovi vijenci i kreiranje kacige legionara bile su dio sajma koji je organizirala udruga Argonauta. Sajam je ponudio proizvode udruge Argonauta inspirirane arheološkim nalazištem Colentum, proizvode od mediteranskog bilja PZ Kornati, a za one željne natjecanja u sklopu sajma se nalazila i fotografska kulisa inspirirana životom stanovnika Colentuma koja je bila dio nagradne igre “Fotografiraj se u stilu starih Kolentinaca!”. One koji na svom Instagram profilu do ponedjeljka sakupe najviše “sviđa mi se” očekuje vrijedna nagrada- večera za dvoje u jednom murterskom restoranu! Prilika za osvajanjem večere bila je i ronjenje nagradnih amfora u plićaku ispred arheološkog nalazišta Colentum. Nekoliko sretnih kupača/ronioca osvojilo je večere u restoranima Boba, Fabro i Lantana.

Sajam i nagradne igre upotpunila je predstava kazališta Virko “Što ima novog u Rimu?” koja se održala podno vidikovca. Kadrovi ove predstave pridonijeli su realističnom ugođaju antičkog Colentuma. Nakon predstave, posjetitelje su zabavile Nera Gojanović i Gordana Pavić izvođenjem filmskih arija, a za kraj večeri posjetitelji su mogli pogledati premijeru filma “Bake”, dokumentarnog filma inspiriranog murterskim pokladnim običajima. Uz projekciju filma, murterske bake posjetitelji su mogli doživjeti fotografirajući se uz kulisu “Igre prijestolja”, jedne od grupnih maski iz pokladne povorke 2018.g. Antički domjenak zaključio je večer u kojoj smo se barem na tren vratili u daleku prošlost Colentuma i život Kolentinaca…

Organizator manifestacije je TZO Murter- Kornati uz suradnju s udrugama Argonauta i Latinsko idro, Općinu Murter- Kornati, DVD Tisno i volontere.

#noccolentuma2018

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island