Nova – stara “Suhozidna Ekstravaganca” počinje u ponedjeljak.

Piše: Sanja Tabori — 13. rujna, 2018.

U ponedjeljak, 17. rujna 2018.g. počinje četvrto po redu izdanje projekta „Suhozidna Ekstavaganca“ udruge Argonauta. Projektnim aktivnostima nastavit će se podizati svijest o zaštiti i valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum, ali i kulturne baštine Europe općenito, poticati volonterizam i aktivno građanstvo, kao i informirati lokalnu zajednicu i širu javnost o mogućnostima programa Erasmus+.
Ovogodišnje četvrto izdanje nosi oznaku Europske godine kulturne baštine 2018., kao projekt koji građanima približava kulturnu baštinu, povijest i zajedničke vrijednosti Europe te istovremeno razvija kvalitetne standarde za zahvate u povijesnom okruženju i na lokacijama baštine.
Projekt „Suhozidna Ekstravaganca 4“ provest će se kroz program Erasmus+ u okviru Europske volonterske službe/ Europskih snaga solidarnosti, a projekt podupire Agencija za mobilnost i programe Europske Unije. 15 mladih iz 5 europskih zemalja- Turske, Bugarske, Poljske, Španjolske i Italije u Murteru će provesti mjesec dana volonterske službe pri čemu će se osvijestiti o važnosti zaštite i očuvanja kulturne baštine, učiti o drugim kulturama i prihvaćanju različitosti, promicati volonterizam i aktivno građanstvo te osnažiti vlastite kapacitete.
Većina aktivnosti projekta „Suhozidna Ekstravaganca 4“ provodit će se na lokalitetu arheološkog nalazišta Colentum, uz nadzor i suradnju stručnjaka iz Muzeja Grada Šibenika. Glavne aktivnosti volontera na lokalitetu su čišćenje apside rimske vile u moru, čišćenje od raslinja prostora budućeg arboretuma te pomoć u gradnji suhozida na Colentumu. Za vrijeme trajanja EVS službe, 15 volontera će obilježiti Europski dan jezika 26. rujna u suradnji s Osnovnom školom Murterski škoji pri čemu će stanovništvo Murtera upoznati sa svojom kulturom, posebno jezikom, pismom i tradicijom. Također, volonteri će svoj doprinos dati i u organizaciji i provedbi 2. Prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida koje će se održati 06. listopada 2018.g. na području lokaliteta Colentum koje udruga Argonauta provodi u suradnji s udrugom 4 grada Dragodid i Općinom Murter- Kornati.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka