Mala radionica za djecu i odrasle – “Latinsko idro”.

Datum objave: 29. rujna, 2018.

“Latinsko idro je podsjetnik na jedan način života, na jedan izniman prostor, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje. Latinsko idro je sinteza svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i obrta, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se plelo po ovom čudesnom akvatoriju.”

Na današnji dan, 29. rujna, Murterini slave svog zaštitnika Sv. Mihovila. Povodom tog događaja, ovog mjeseca su održana mnoga događanja u Murteru, a proslava će kulminirati sutrašnjom tradicionalnom regatom “Latinsko idro”. Regata se održava svake godine od 1998. i rezervirana je za tradicionalne brodove s latinskim jedrom.
Kako bi se vrijednost ove tradicije prenijela na mlađe generacije, jučer je i udruga Argonauta dala svoj doprinos. Održana je mala radionica za djecu i odrasle na Hramini, gdje su djeca izradila svoj brod od odbačenih nautičkih karata te izrazila svoju kreativnost ukrašavajući ih raznim bojama i oblicima. Potom su u njih lijepili crteže raznih građevinskih materijala, životinja, jer su stanovnici otoka Murtera bili uglavnom poljoprivrednici i svoja plovila su koristili za transport proizvoda na Kornate i s Kornata. Također su kredama ispunjavali crtež posvećen Latinskom idru koji je bio nacrtan na trgu.

Za kraj, djeca su dala svojim brodovima ime i registracijski broj, a ovdje možete vidjeti službenu registraciju sudionika naše male regate s papirnatim brodovima!

 1. Glamoč
 2. Pepić
 3. Leopold
 4. Račić
 5. Kepolić
 6. Dodo
 7. Panni
 8. Veronika
 9. Bonko
 10. Stella Maris
 11. Cvita
 12. Luna
 13. Maja
 14. Lovre
 15. Nina
 16. Mirta
 17. Silis
 18. Popaj
 19. Sidro Brza Munja
 20. Jadranski Dupin
 21. Legić

 

Više o Latinskom idru, saznajte na navedenim linkovima:

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island