OKUPLJANJE NOVIH PATROLAŠA.

Datum objave: 16. listopada, 2018.

Jesenski turnus Eko-patrole započeli smo s novim patrolašima iz Tisnog i Murtera, koji su jedva dočekali priključiti se našem timu i postati „aktivni zaštitnici svog otoka“.  Nakon što smo probili led igrama upoznavanja, djecu smo upoznali s temom današnje radionice – ENERGIJA VJETRA.  Cilj nam je bio na nesvakidašnji način, kroz igru, upoznati  djecu s važnostima korištenja obnovljivog izvora energije – VJETROM. Energija vjetra koja dolazi iz prirode stalno se obnavlja zajedno sa energijom sunca, vode i biljaka. Najvažniju ulogu u pretvaranju energije vjetra u električnu energiju imaju vjetrenjače, divovski strojevi koje pokreće snaga vjetra. Većinom rade zajedno kako bi snaga djelovanja bila jača. Uvijek su smještene na području velike snage vjetra kao na primjer na vrhu brda. Kao i svi ostali izvori energije tako i energija vjetra ima i pozitivne i negativne strane koje smo nastojali predočili djeci preko igara.

U igri vjetrenjače protiv fosilnih goriva, nastojali smo upoznati djecu s pozitivnim stranama energije vjetra usporedno s negativnošću neobnovljivih izvora energije kao što su fosilna goriva. Vjetrenjače za razliku od fosilnih goriva kemijski i biološki ne zagađuju okoliš te se njihovim korištenjem smanjuje uvoz fosilnih goriva. Igra je bila natjecateljskog karaktera između grupe koja je predstavljala industriju fosilnih goriva i grupe „vjetrenjače“. Na kraju je pobjedu odnijela grupa „fosilna goriva“ što je nažalost realnost i u stvarnom životu. U drugoj igri djeca su morala pretpostaviti koliki broj kućanstava, električnih automobila bi opskrbila „njihova vjetrenjača“ na tadašnjoj jačini vjetra te koliko bi se smanjila emisija CO2 u godinu dana.

Preko makete vjetrenjače pokazali smo građu vjetrenjače, način rada i sve negativnosti koje za sobom nosi. Djeca su svoju kreativnost izrazila kroz izradu letećeg zmaja i origami ptica. S obzirom na to da vjetar nije bio jak zmaj je poletio samo najupornijima. Bravo!

Od svih igara djeci se najviše svidjela igra naše divne volonterke iz Francuske. U njoj su djeca na zabavan način naučila francuske riječi vjetar, sunce, voda i energija. Kroz ostale radionice nastojat ćemo iskoristiti znanja materinjih jezika naših volonterki, francuskog i talijanskog.

Više pogledajte u galeriji, a od nas pozdrav do sljedećeg patroliranja!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island