HRANA KAO LIJEK.

Datum objave: 23. listopada, 2018.

Kako nam je ovo tek druga subota, morali smo se dobro upoznati i to naravno, kroz igru. Eko patrolu smo započeli s igrom „palac gore“, gdje je svatko rekao nešto o sebi, a mi smo morali pogoditi jeli ta tvrdnja točna ili nije. Kod nekih ‘patrolaša’ nam je to bilo jako teško, svaki put bi nas zeznuli 😉.

Kad smo se međusobno bolje upoznali, krenuli smo s upoznavanjem dnevne teme – HRANA KAO LIJEK. Koja je to hrana? Sva hrana koja se koristila do 20. stoljeća, odnosno do pojave prvih umjetnih pesticida i gnojiva, danas se zove ‘Eko’ ili organska hrana. U njezinoj proizvodnji ne koriste se pesticidi, kemijska gnojiva, genetski modificirani organizmi, te nije tretirana industrijskom preradom ili kemijskim prehrambenim aditivima, kao ni zračenjem. Organska hrana ima veću nutritivnu vrijednost i bolji okus, zbog čega daje organizmu više energije. Ljudi bi trebali unositi više organskih, zdravih namirnica, te izbjegavati nezdravu hranu s opasnim supstancama i kemikalijama. Time bi očuvali svoje zdravlje, ali i okoliš.

Eko hrana je uvijek i sezonska hrana, ali nažalost nije i obratno. Danas police u velikim prodavaonicama izgledaju isto u prosincu i u srpnju, zbog čega je teško znati koje voće je na tim policama sezonsko, a koje nije. Kako bi smanjili unos konvencionalno proizvedene hrane, čije su nam namjernice dostupne cijele godine,važno je znati koje voće i povrće sazrijeva u određeno doba godine!

‘Patrolaši’ su zato prvo morali smjestiti voće i povrće u doba godine svoje prirodne zrelosti, a nakon toga izraditi i prezentirati plakate sa sezonskim voćem i povrćem. Nadamo se da su kroz svoju kreativnost naučili koji plod će uzeti s polica prodavaonica u određeno doba godine.

U drugoj igri djeca su morala pogoditi koja namirnica sliči na koji organ te ga ujedno i štiti. U ovoj igri pogađanja sličnosti između namirnica i organa, djeca su nas ugodno iznenadila. Naime, ne samo da je trebalo uočiti sličnosti, nego i znati kako koji organ izgleda. Djeca su saznala da se srce sastoji od 4 komore – kao i rajčica, mrkva je dobra za vid, kruška/patlidžan/avokado imaju oblik maternice i čuvaju reproduktivno zdravlje, maslina ima oblik jajnika kojeg ujedno i čisti itd. Na kraju su sve te namjernice, koje predstavljaju određeni organ, morali smjestiti na skicu čovjeka na mjesto gdje su prirodno smješteni u tijelu čovjeka.

U ovoj temi nezaobilazno je bilo upoznati djecu s probavnim sustavom. Izradili smo djeci od balona i kartonskog reciklažnog materijala, improvizirani probavni sustav. Na njemu smo prikazali građu i funkciju svakog pojedinog organa u probavnoj cijevi, a nakon toga nam je postao glavna maskota za slikavanje.

Za kraj smo se igrali zapetljanih crijeva koje, uz silan trud, nismo uspjeli otpetljati ali smo se zato napunili pozitivnom energijom za ostatak dana, a možda i do sljedećeg puta.

Vidimo se!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island