Patrolaši o “tekućem zlatu”.

Datum objave: 30. listopada, 2018.

O čemu ćemo mi u ovo doba godine nego o MASLINAMA i MASLINARSTVU. Uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja veže se uz čovječanstvo kroz gotovo cijelu povijest ljudskog roda. Stablo masline je bilo rasprostranjeno diljem Mediterana i utkano je u mitologiju i povijest mnogih mediteranskih zemalja. Dolaskom na Jadran, Hrvati od Rimljana postupno preuzimaju praksu uzgoja maslina. Krajem 18. stoljeća maslinarstvo na našim prostorima dostiže svoj vrhunac pa se procjenjuje da se u granicama Dalmacije, koja je bila pod Mletačkom vlašću, uzgajalo čak 20 do 30 milijuna stabala masline, što je višestruko veći broj nego što je to danas (procjena 3.5 milijuna prema APPRRR-u).

U prvoj igri ‘patrolaši’ su timskom igrom trebali prikazati habitus masline (oblik krošnje i debla). Maslina je karakteristična po svom kvrgavom, nepravilnom deblu vrlo otpornom na truljenje, zbog čega je i zovu – DRVO ŽIVOTA. U skladu s tim karakteristikama, otežali smo ‘patrolašima’ zadatak postavljanjem pravila po kojem su na podu mogle biti samo 4 noge, 3 ruke, 3 lakta, 1 stražnjica i 2 koljena, a njih je bilo samo pet u grupi :D. Moramo priznati da nisu svi sudjelovali u zadatku, tako da nismo imali problema u donošenju odluke o pobjedniku.

Druga je igra prošla uspješnije. Za igrati ovu igru, ‘patrolaši’ su prvo trebali razumjeti razvojne faze MASLINOVE PIPE (kukca), od stadija jaja, larve, preko kukuljice do imaga (odraslog kukca). Svi ‘patrolaši’ su prvo bili jaja, a oni najsretniji su uspjeli doći do stadija odraslog kukca, koji uzrokuje najviše štete na maslini. Prepoznatljiv je po polukružnim izrezima na rubovima lista, koje su ‘patrolaši’ imali priliku vidjeti i uživo.

Kad smo se upoznali sa stablom masline i njenim štetnikom, naučili smo nešto i o karakteristikama maslinovog ulja, ali i ulja općenito. Naravno, najuspješniji načini za to su kemijski pokusi. U prvom eksperimentu ‘patrolaši’ su se upoznali s „neprijateljskim“ odnosom između ulja i vode, koji postaju prijatelji tek kad se između njih umiješa tekućina za pranje suđa (emulgator). Tada su shvatili na koji način djeluje sapun kod pranja ruku, kupka kod tuširanja i deterdžent kod pranja masnog suđa poslije jela.

U drugom pokusu smo htjeli pomoću soli i šumećih tableta prikazati efekt lava lampe. Sol je teža od kapljica ulja pa padajući prema dnu nosi kapljice ulja kroz obojenu vodu. Šumeće tablete se otapaju u vodi i stvaraju mnoštvo mjehurića CO2, koji žele izaći iz vode, te se kreću prema površini zajedno s molekulama obojene vode. Kada dođu do površine, mjehurići eksplodiraju i ispuštaju kapljice vode. Voda se vraća u prvotnu poziciju ispod sloja ulja (ulje je lakše od vode, zbog čega ulje pliva na vodi).

Treći pokus, uz najbolju volju nam nije uspio. Vjerojatno mu je trebalo dati malo više vremena. Pomoću njega smo htjeli vidjeti kako voda i u njoj otopljene mineralne tvari putuju kroz biljku. Nema veze, glavno da su naši pametni ‘patrolaši’ shvatili svrhu ovog pokusa, iako ga nisu ni vidjeli.

Nakon pokusa, došla je i kreativnost na red. Djeca su dizajnirala pakiranje za maslinovo ulje. Neki su nam uz pjesmu i ples prezentirali krajnji proizvod i tako naučili nešto o važnosti marketinga.

Napokon kao šlag na kraju, krenuli smo u ULJARU. Na putu do uljare opet smo se igrali i uz pomoć naših volonterki učili francuske i talijanske riječi. Mjerili promjer debla maslina na koje smo naišli i uz pomoć njega procjenjivali njihovu starost. Najstarija po nama maslina je imala čak 700 godina.

U uljari je bilo radno, pa smo imali priliku vidjeti cijeli proces prerade maslina: čišćenje i pranje ploda, mljevenje, miješanje tijesta, odvajanje čvrstog od tekućeg dijela, separacija uljnog mošta na vodu i u konačnici, na ulje.

Maslina je oduvijek bila simbol mira, plodnosti, snage, zdravlja i blagosti. Maslinovo ulje zbog svojih blagodati za zdravlje s pravom zaslužuje naziv ‘TEKUĆE ZLATO’, te je neizostavan sastojak u pripremi većine jela. Zato, sljedeći put kad budete prolazili pored masline, poklonite joj se, jer ona to i zaslužuje.

Do sljedećeg puta, vaši voditelji….

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island