ZAR I NAŠE RIBE JEDU PLASTIKU ?.

Piše: Ivana Marin — 13. studenoga, 2018.

Ovu eko-patrolu krenuli smo samo naizgled lagano, pogledali smo dva videa na temu plastike i mikroplastike, te prezentaciju o štetnom utjecaju plastike na život morskih životinja pa tako i na ljude. Preko tih videa i prezentacije, djeca su dobila uvid o velikom ekološkom problemu s kojim se suočava cijeli svijet, a posljedice su katastrofalne. Smatra se da će do 2050. godine u vodama biti više plastike nego ribe.

U prvoj igri nastojali smo djecu upoznati s rotacijskim vodenim vrtlozima (nastaju djelovanjem morske struje, vjetra i Zemljine rotacije), a u kojima se nakupljaju tone smeća i tako tvore OTOKE PLASTIKE. Najpoznatiji je sjeverno-pacifički vrtlog koji sadrži 3.5 milijuna tona smeća. Jednom kada naplavine dosegnu vrtlog, mogu se u njemu okretati desetljećima, postepeno se raspadajući kroz trenje i utjecaj UV-zraka u sve manje i manje komadiće – MIKROPLASTIKU.

U drugoj igri djeca su predstavljala morske struje koje za sobom nose mikro-plastiku i planktone do probavnog sustava ribe. Na kraju igre u želucu ribe smo prebrojali 12 „planktona“ i 13 „komadića plastike“. Nadamo se da tako nije i u stvarnom životu riba, jer je velika sličnost u dimenziji i izgledu između planktona i mikro-plastike. Ta sličnost dovodi do zamjene planktona s mikro-plastikom u prehrambenom lancu riba i školjkaša, što na kraju završi i u našem organizmu. Kad bi išli odstraniti mikro-plastiku iz mora uklonili bi i planktone (zbog iste veličine), čime bi učinili još veću štetu za ekosustav.

U trećoj igri također smo nastojali objasniti sličnost između plastičnog otpada i životinjske hrane u morima. Ovaj put učinili smo to na primjeru plastične vrećice koja u moru podsjeća na meduzu, a koja je hrana za čak 24 vrste riba i 34 vrste drugih morskih životinja, kao što je npr. morska kornjača. Djeca koja su predstavljala morske struje trebale su zaustaviti i ometati nalete „morske kornjače“ na predstavnike meduze i plastične vrećice. Moram priznati bile su jako uspješne, ali na kraju je ipak meduza bila pojedena.

Nakon što smo se dobro izmorili, krenuli smo izrađivati umjetnička djela i igračke od plastičnih boca. Mogli ste primijetiti da smo u svim našim igrama do sada koristili plastične čepove i ostalu plastičnu ambalažu. Prenamjena i ponovna upotreba plastične ambalaže nam je uvijek u cilju.

Kako bi napokon svijet vidio tko su pravi EKO-PATROLAŠI, krenuli smo čistiti plažu u Betini.  Priznajemo da nam je tek tad bilo jasno koliko je naš planet zaista zagađen plastičnim predmetima. Tek tad smo shvatili da je vrijeme da promijenimo dosadašnje loše navike i umjesto plastičnih vrećica koristimo platnene ili papirnate vrećice, a umjesto plastičnih boca višenamjenske boce, umjesto upaljača koristimo šibice, kupujemo proizvode koji su zapakirani u kartonsku ambalažu itd.

Za kraj moramo konstatirati da smo kao voditelji bili ugodno iznenađeni entuzijazmom naših eko-patrolaša u ovoj akciji čišćenja. Pokazali su nam i dokazali da ih s pravom možemo zvati AKTIVNIM ZAŠTITNICIMA PLANETA. Hvala im, ponosni smo na njih, ali najvažnije je da su oni otišli svojim domovima ponosni na sebe.

Do sljedećeg puta, vaši EKO-PATROLAŠI!

ova (1) Dizajn bez naslova (1)

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka