ZAR I NAŠE RIBE JEDU PLASTIKU ?.

Datum objave: 13. studenoga, 2018.

Ovu eko-patrolu krenuli smo samo naizgled lagano, pogledali smo dva videa na temu plastike i mikroplastike, te prezentaciju o štetnom utjecaju plastike na život morskih životinja pa tako i na ljude. Preko tih videa i prezentacije, djeca su dobila uvid o velikom ekološkom problemu s kojim se suočava cijeli svijet, a posljedice su katastrofalne. Smatra se da će do 2050. godine u vodama biti više plastike nego ribe.

U prvoj igri nastojali smo djecu upoznati s rotacijskim vodenim vrtlozima (nastaju djelovanjem morske struje, vjetra i Zemljine rotacije), a u kojima se nakupljaju tone smeća i tako tvore OTOKE PLASTIKE. Najpoznatiji je sjeverno-pacifički vrtlog koji sadrži 3.5 milijuna tona smeća. Jednom kada naplavine dosegnu vrtlog, mogu se u njemu okretati desetljećima, postepeno se raspadajući kroz trenje i utjecaj UV-zraka u sve manje i manje komadiće – MIKROPLASTIKU.

U drugoj igri djeca su predstavljala morske struje koje za sobom nose mikro-plastiku i planktone do probavnog sustava ribe. Na kraju igre u želucu ribe smo prebrojali 12 „planktona“ i 13 „komadića plastike“. Nadamo se da tako nije i u stvarnom životu riba, jer je velika sličnost u dimenziji i izgledu između planktona i mikro-plastike. Ta sličnost dovodi do zamjene planktona s mikro-plastikom u prehrambenom lancu riba i školjkaša, što na kraju završi i u našem organizmu. Kad bi išli odstraniti mikro-plastiku iz mora uklonili bi i planktone (zbog iste veličine), čime bi učinili još veću štetu za ekosustav.

U trećoj igri također smo nastojali objasniti sličnost između plastičnog otpada i životinjske hrane u morima. Ovaj put učinili smo to na primjeru plastične vrećice koja u moru podsjeća na meduzu, a koja je hrana za čak 24 vrste riba i 34 vrste drugih morskih životinja, kao što je npr. morska kornjača. Djeca koja su predstavljala morske struje trebale su zaustaviti i ometati nalete „morske kornjače“ na predstavnike meduze i plastične vrećice. Moram priznati bile su jako uspješne, ali na kraju je ipak meduza bila pojedena.

Nakon što smo se dobro izmorili, krenuli smo izrađivati umjetnička djela i igračke od plastičnih boca. Mogli ste primijetiti da smo u svim našim igrama do sada koristili plastične čepove i ostalu plastičnu ambalažu. Prenamjena i ponovna upotreba plastične ambalaže nam je uvijek u cilju.

Kako bi napokon svijet vidio tko su pravi EKO-PATROLAŠI, krenuli smo čistiti plažu u Betini.  Priznajemo da nam je tek tad bilo jasno koliko je naš planet zaista zagađen plastičnim predmetima. Tek tad smo shvatili da je vrijeme da promijenimo dosadašnje loše navike i umjesto plastičnih vrećica koristimo platnene ili papirnate vrećice, a umjesto plastičnih boca višenamjenske boce, umjesto upaljača koristimo šibice, kupujemo proizvode koji su zapakirani u kartonsku ambalažu itd.

Za kraj moramo konstatirati da smo kao voditelji bili ugodno iznenađeni entuzijazmom naših eko-patrolaša u ovoj akciji čišćenja. Pokazali su nam i dokazali da ih s pravom možemo zvati AKTIVNIM ZAŠTITNICIMA PLANETA. Hvala im, ponosni smo na njih, ali najvažnije je da su oni otišli svojim domovima ponosni na sebe.

Do sljedećeg puta, vaši EKO-PATROLAŠI!

ova (1) Dizajn bez naslova (1)

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island