BITI VATROGASAC NIJE LAKO.

Datum objave: 20. studenoga, 2018.

Ova subota za razliku od prošlih je bila dosta drugačija. Malo smo se odmakli od prostorija udruge Argonauta, i to ni manje ni više, nego u posjet DVD-u Tisno. Vatrogasci, odnosno zaposlenici DVD-a su nas srdačno dočekali. Njih troje dežurnih vatrogasaca odgovaralo je na pitanja zainteresiranih patrolaša. Objasnili su nam svoje brojne dužnosti i obaveze koje izvršavaju, a to nije samo i isključivo gašenje požara. Prvo su nam pokazali vatrogasna vozila, potom vatrogasno odijelo za šumske požare, zaštitne čizme i patrolašima najzanimljivije kacige, koje su naravno morali isprobati i bar nakratko postali vatrogasci.

Puni dojmova, a poneki s izraženom željom da će i oni jednog dana postati hrabri vatrogasci, krenulo se put Jezera u šetnju. Tamo smo vježbali motoriku kao pravi vatrogasci, s čunjevima od plastičnih boca napunjenih vodom i kamenčićima koje smo trebali srušiti. Učili smo drveće i grmlje primorskih šuma, a alepski bor, tetiviku i malu smrdljiku smo vidjeli na licu mjesta.

Nakon toga smo igrali igre u kojoj smo pokušali ‘spasiti šume od požara’. Također smo se preko igre, upoznali s lako zapaljivom vrstom stabla, ALEPSKIM BOROM, čija zapaljena šiška leti i do nekoliko desetaka metara i tako širi požar na okolna područja.

Spretnost i snalažljivost djeca su pokazala u natjecateljskoj igri između dva tima vatrogasaca. Tim koji je na kraju u svom spremniku imao više vode je pobijedio. Odmor su pronašli u igri naše volonterke iz francuske u kojoj su naučili boje na francuskom.

Na kraju radionice, umorna tijela naših malih patrolaša pokazala su nam koliko je zapravo radionica bila sadržajna i samim time uspješna.

Do sljedećeg puta, vaši PATROLAŠI!

 

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island