BITI VATROGASAC NIJE LAKO.

Piše: Ivana Marin — 20. studenoga, 2018.

Ova subota za razliku od prošlih je bila dosta drugačija. Malo smo se odmakli od prostorija udruge Argonauta, i to ni manje ni više, nego u posjet DVD-u Tisno. Vatrogasci, odnosno zaposlenici DVD-a su nas srdačno dočekali. Njih troje dežurnih vatrogasaca odgovaralo je na pitanja zainteresiranih patrolaša. Objasnili su nam svoje brojne dužnosti i obaveze koje izvršavaju, a to nije samo i isključivo gašenje požara. Prvo su nam pokazali vatrogasna vozila, potom vatrogasno odijelo za šumske požare, zaštitne čizme i patrolašima najzanimljivije kacige, koje su naravno morali isprobati i bar nakratko postali vatrogasci.

Puni dojmova, a poneki s izraženom željom da će i oni jednog dana postati hrabri vatrogasci, krenulo se put Jezera u šetnju. Tamo smo vježbali motoriku kao pravi vatrogasci, s čunjevima od plastičnih boca napunjenih vodom i kamenčićima koje smo trebali srušiti. Učili smo drveće i grmlje primorskih šuma, a alepski bor, tetiviku i malu smrdljiku smo vidjeli na licu mjesta.

Nakon toga smo igrali igre u kojoj smo pokušali ‘spasiti šume od požara’. Također smo se preko igre, upoznali s lako zapaljivom vrstom stabla, ALEPSKIM BOROM, čija zapaljena šiška leti i do nekoliko desetaka metara i tako širi požar na okolna područja.

Spretnost i snalažljivost djeca su pokazala u natjecateljskoj igri između dva tima vatrogasaca. Tim koji je na kraju u svom spremniku imao više vode je pobijedio. Odmor su pronašli u igri naše volonterke iz francuske u kojoj su naučili boje na francuskom.

Na kraju radionice, umorna tijela naših malih patrolaša pokazala su nam koliko je zapravo radionica bila sadržajna i samim time uspješna.

Do sljedećeg puta, vaši PATROLAŠI!

 

 

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka