ČUVAJMO NAŠ PLANET.

Datum objave: 2. prosinca, 2018.

Ovu subotu krenuli smo ofenzivno u borbu protiv prekomjerne sječe šuma, nekontrolirane urbanizacije, bespravne gradnje, prekomjerne upotrebe pesticida, te onečišćenja i zagađenja prirode. Na mladima ostaje svijet, poznata je izreka ali ponekad se čini samo kao floskula. Našim eko –  patrolašima željeli smo ukazati na važnost aktivnog sudjelovanja u društvu, a ne samo pasivnog promatranja problema i bespotrebnog kukanja.

Upoznali smo ih sa njima nepoznatim pojmom – URBANIZACIJA. To je proces porasta gradskog stanovništva i preobražaj seoskih naselja u gradska. Zbog navedenog dolaze u opasnost zelene površine, kojih je sve manje, a betonskih površina sve više. Navedeno za sobom vuče brojne probleme i smanjuje kvalitetu života. Nakon toga su nam djeca uz pomoć nacrtane karte i ikonica od kolaž papira prikazala kako bi izgledao njihov grad iz snova, te gdje bi se nalazila njihova kuća. Naravno, dječaci su pozicionirali svoju kuću kraj nogometnog terena, djevojčice kraj košarkaškog i teniskog, a neki su patrolaši bili vlasnici i nekoliko kuća i stanova. Pogled prema moru ili šumi su također bili neki od zahtjeva, a na pitanje zašto nitko nema kuću prvi red do mora, odgovor je bio jasan, zbog poplave.

Kako nastaju i koje sve imamo degradacijske stadije mediteranske šume upoznali su se kroz igru zbog koje su vjerojatno ostatak dana spavali, a neki su vjerojatno dobili i upalu mišića. Vjerujem da će im ova igra ostati u sjećanju i biti od velike pomoći kad budu u školi obrađivali ovo gradivo.

Izveli smo zatim i dva pokusa. U prvom smo pokazali i objasnili što su to pesticidi i gdje se koriste, te koje su njihove negativne posljedice na prirodu i čovjeka.  U drugom pokusu smo prikazali djelovanje zemlje kao filtera za vodu, odnosno medija koji umanjuje štetan utjecaj pesticida na okoliš.

U igri ‘čovječe pazi na prirodu’ trebalo je doći do cilja a usput nešto i naučiti. Prvenstveno je potrebno bilo naučiti zakone prirode. Prirodu treba poštivati jer ona sve ‘pamti pa vrati’. Pazeći na prirodu pazimo na našu sadašnjost i budućnost.

Sa vedrim i optimističnim pogledom na budućnost vas pozdravljamo do slijedeće eko – patrole.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island