Argonauta sudjelovala na tjednu prirodoslovlja.

Piše: Ivana Marin — 6. prosinca, 2018.

Udruga Argonauta sudjelovala je na interdisciplinarnom znanstveno-promotivnom TJEDNU PRIRODOSLOVLJA koji se već treći put održava na otoku Korčuli,  a čiji su ciljevi promocija vrijednosti prirodoslovlja kod cjelokupnog pučanstva otoka uz sudjelovanje brojnih stručnjaka i znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.

Dosadašnje aktivnosti projekta većinom su bile usmjerene na speleološko i biospeleološko istraživanje podzemnih krških fenomena, špilja, jama i krških izvora, zatim interdisciplinarna istraživanja zaštićenih područja, posebno otoka Badije, Parka Hober i lokaliteta Kočje te istraživanja agrobioraznolikosti te bioraznolikosti flore, gljiva i kopnene i slatkovodne faune.

Od ove godine, organizaciju Tjedna prirodoslovlja preuzima novoosnovana prirodoslovna udruga Adriatica te dosadašnje aktivnosti nastavljaju i proširuju, posebice u edukativnom smjeru. Uz prirodoslovce i istraživače iz cijele Hrvatske, svoje mjesto pronašla je i udruga Argonauta i to u edukativnim aktivnostima. Udruga Argonauta rado se odazvala pozivu i promovirala svoj rad i snagu neformalnih metoda u obrazovanju djece i mladih.

Predavanjem za javnost, djelatnica Argonaute je prezentirala zbog čega je potrebno probuditi ljubav prema prirodi od malih nogu. Predavanjem „Priroda – ljubav od malih nogu“ i odrasli su mogli iskusiti neformalne metode i nakratko se vratiti u djetinjstvo. Priroda ne samo da omogućuje život na Zemlji, već služi kao inspiracija za brojne biološke patente i od prirode možemo učiti od malih nogu. Nažalost, u današnje vrijeme se „istraživački duh“ djece potiskuje zbog užurbanog životnog ritma, te djeca ostaju uskraćena za mnoge vrijednosti koji bi mogli naučiti od prirode.
Radionicom o morskim psima, djeca iz Lumbarde i Korčule upoznali su se s važnostima tih životinja za morski ekosustav, vrijednostima „morskih vrtića“ (livadama Posidonije) te općenito neformalnim metodama u učenju. Djeca su uživala u saznanjima koje priroda čuva te jedva čekaju sljedeće slične aktivnosti.

Udruga Adriatica već planira Tjedan prirodoslovlja za 2019. te se radujemo ponovnoj suradnji i razmjeni znanja i iskustva u budućnosti, kako bi zajednički promovirali vrijednosti prirodoslovlja svim dobnim skupinama.

 

 

 

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka