Argonauta sudjelovala na tjednu prirodoslovlja.

Datum objave: 6. prosinca, 2018.

Udruga Argonauta sudjelovala je na interdisciplinarnom znanstveno-promotivnom TJEDNU PRIRODOSLOVLJA koji se već treći put održava na otoku Korčuli,  a čiji su ciljevi promocija vrijednosti prirodoslovlja kod cjelokupnog pučanstva otoka uz sudjelovanje brojnih stručnjaka i znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.

Dosadašnje aktivnosti projekta većinom su bile usmjerene na speleološko i biospeleološko istraživanje podzemnih krških fenomena, špilja, jama i krških izvora, zatim interdisciplinarna istraživanja zaštićenih područja, posebno otoka Badije, Parka Hober i lokaliteta Kočje te istraživanja agrobioraznolikosti te bioraznolikosti flore, gljiva i kopnene i slatkovodne faune.

Od ove godine, organizaciju Tjedna prirodoslovlja preuzima novoosnovana prirodoslovna udruga Adriatica te dosadašnje aktivnosti nastavljaju i proširuju, posebice u edukativnom smjeru. Uz prirodoslovce i istraživače iz cijele Hrvatske, svoje mjesto pronašla je i udruga Argonauta i to u edukativnim aktivnostima. Udruga Argonauta rado se odazvala pozivu i promovirala svoj rad i snagu neformalnih metoda u obrazovanju djece i mladih.

Predavanjem za javnost, djelatnica Argonaute je prezentirala zbog čega je potrebno probuditi ljubav prema prirodi od malih nogu. Predavanjem „Priroda – ljubav od malih nogu“ i odrasli su mogli iskusiti neformalne metode i nakratko se vratiti u djetinjstvo. Priroda ne samo da omogućuje život na Zemlji, već služi kao inspiracija za brojne biološke patente i od prirode možemo učiti od malih nogu. Nažalost, u današnje vrijeme se „istraživački duh“ djece potiskuje zbog užurbanog životnog ritma, te djeca ostaju uskraćena za mnoge vrijednosti koji bi mogli naučiti od prirode.
Radionicom o morskim psima, djeca iz Lumbarde i Korčule upoznali su se s važnostima tih životinja za morski ekosustav, vrijednostima „morskih vrtića“ (livadama Posidonije) te općenito neformalnim metodama u učenju. Djeca su uživala u saznanjima koje priroda čuva te jedva čekaju sljedeće slične aktivnosti.

Udruga Adriatica već planira Tjedan prirodoslovlja za 2019. te se radujemo ponovnoj suradnji i razmjeni znanja i iskustva u budućnosti, kako bi zajednički promovirali vrijednosti prirodoslovlja svim dobnim skupinama.

 

 

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island