KLIMATSKE PROMJENE.

Datum objave: 21. siječnja, 2019.

Nakon dugih zimskih praznika napokon smo dočekali prvu ovogodišnju eko-patrolu i to s temom globalnog karaktera – KLIMATSKE PROMJENE.  Naši patrolaši nisu baš puno toga znali o ovoj temi, ali smo bili spremni da ih kroz igru naučimo što više možemo. Neka od najvažnijih tema bile su klimatske promjene, njihov razvoj i posljedice, te kako ih ublažiti i pripremiti se za njihovo negativno djelovanje?

Termin klimatske promjene koristimo kada govorimo o promjenama klime koje se događaju od početka dvadesetog stoljeća, a nastale su kao rezultat čovjekovih aktivnosti. Najveći uzrok klimatskih promjena je globalno zatopljenje ili zagrijavanje Zemljine površine koje nastaje kao posljedica povećanja stakleničkih plinova, ponajviše ugljik-dioksida koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva.

Djeca su kroz igru naučila načelo efekta staklenika, jednog od najvažnijih prirodnih fenomena. Nažalost, ljudi proizvode mnogo stakleničkih plinova koji odlaze u atmosferu i činu je sve debljom. Gustoj atmosferi teže je pustiti toplinu, pa ona ostaje zarobljena oko planeta i Zemlja postaje sve toplija.

Kroz priču ‘Posljednji pingvin’ prikazali su tužnu sudbinu pingvina čiji su se otoci otopili i na kraju su se svi naselili na jedan otok na kojem je tada vladala velika gužva, nije bilo dovoljno hrane i sve je postalo zagađeno. Djeca su kroz priču postala svjesna problema topljenja leda i povećanja razine mora koja dovodi u opasnost sva obalna područja.

Pomoću eksperimenta dokazali smo kako se količina vode povećava kako temperatura vode raste. Proces toplinskog širenja vode je važna, ali manje poznata stavka porasta razne mora, koja čini oko pola globalnog porasta razine mora.

Nakon što su patrolaši upoznati s globalnim zatopljenjem i posljedicama, trebali su nacrtati i zamisliti život na svom otoku u 2100. godini. Bilo je tu svakakvih ideja: od izumiranja ljudske civilizacije, preko kanibalizma do nestajanja Tisnog i potapanje obalnog područja otoka Murtera…

Za kraj radionice odigrali smo igru JEDINSTVA s kojom smo htjeli naglasiti da su klimatske promjene opći problem i samo zajedničkim snagama možemo umanjiti i spriječiti njihov razvoj.  Također smo održali i tri minute šutnje za našu Zemlju (uspjeli smo nakon 10-ak pokušaja :)), te se na taj način oprostili od radionice.

Do sljedeće radionice vaši eko-patrolaši 🙂 …

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island