MALO O EVOLUCIJI.

Datum objave: 3. veljače, 2019.

Voditelj: ‘Dali znate što je to EVOLUCIJA?’

Patrolaši: ‘Štaaaaa? Revolucija?’

Evolucija je proces prilagodbe tj. genetska adaptacija populacije jedinki na okoliš. Pomoću tragova životne prilagodbe napisanih na kartici patrolaši su kroz igru trebali identificirati životinju. Nije im bilo lako, ali uz malu pomoć sve su životinje otkrivene.

Zajedničkim snagama i kreacijom stvorili su svoju ‘zagonetnu životinju’: Šljabrga koji je nastao od koze i ribe, živi u Marijanskoj brazdi, a hrana su mu lavovi (valjda morski?); Bilder cat je alfa mužjak, jači je od sunca, a hrani se dijamantima; Mušc živi u oblacima, hrani se malim pilićima, kako bi postao što veći i što ružniji, te bi neprijatelji bježali od njega umjesto da ga love. Bilo je tu još svakojakih likova i životinja, pa čak i Donald Trampavi 😊.

Zašto ruže imaju bodlje? Patrolaši su ‘kao iz topa’ odgovorili, kako bi se zaštitili od nas ljudi i od životinja (biljojeda). U ovoj igri su također naučili da ubod trna nije potpuno bezopasan, jer može prenijeti tetanus, bakteriju koja živi u tlu. Upoznali su se patrolaoši kroz igru i sa stvarnom zagonetnom životinjom – ZELENI MORKI PUŽ GOLAČ, koji se hrani fotosintezom.

Kako bi patrolaši razumjeli kako šišmiši love u mraku, zavezali smo im oči trakom, te su također poput šišmiša ispuštali zvuk, pomoću kojega su se nastojali orijentirati u prostoru i uloviti hranu. Ova tehnika se zove EHOLOKACIJA i također je koriste i slijepe osobe kako bi se lakše snašle u prostoru.

Dosta je bilo o prilagodbama kod životinja i biljaka, što je s nama ljudima? Jedna od ključnih evolucijski značajki za ljudska bića je položaj palca. Kako bi djeca to praktično shvatila, zavezali smo im palac i dali im da izvrše niz svakodnevnih radnji, poput pisanja, otvaranja staklenke, vezanja cipela, rezanje škarama… U početku je bilo različitih strategija, ali na kraju je svaka radnja bivala sve lakša.

Za kraj su patrolaši trebali osmisliti svoju vlastitu vrstu s karakteristikama dobivenih staništa. Bilo je tu svakojakih zanimljivih životinja, poput stabala koje je u mladosti imalo noge dok ne nađe pogodno mjesto da pusti korijenje.

Kreativni pozdrav od nas, do slijedećeg puta 😉

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island